open-navfaktor-logo
search
Šta je sa akcijama MUP-a
Likvidacije u Sarajevu, a ministar poručuje: Kriminalitet je sastavni dio svakog društva
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica komentirao je jučerašnje ubistvo koje se dogodilo u sarajevskom naselju Pofalići.
21.01.2022. u 14:15
get url
text

VEZANI TEKST - Novi detalji: Sarajevska policija traga za tri osobe zbog ubistva Kenina Lukača

Kazao je da policijski službenici Kantona Sarajevo intenzivno rade na identifikaciji i pronalasku izvršilaca te rasvjetljavanju svih okolnosti u vezi s izvršenjem krivičnog djela ubistva koje se dogodilo jučer.

- Kriminalitet je, nažalost, sastavni dio života u bilo kojem društvu pa tako i u BiH i nemoguće je potpuno iskontrolisati sve izvršioce krivičnih djela na određenom području.

Duboko svjesni koliko kod građane ovakve ekscesne i incidentne situacije s upotrebom vatrenog oružja remete osjećaj sigurnosti, želim naglasiti da policija čini sve što je u njenoj moći da spriječi i razotkrije vinovnike koje odlikuje posebno nasilničko i bezobzirno ponašanje.

Naša poruka je da za policiju nedodirljivih nema, svi koji rade protiv zakona te daju sebi za pravo da oduzimaju ljudske živote, neće se moći sakriti od lica pravde. Sigurnost građana nam je na prvom mjestu i ona je uvijek bila i ostaje jedna od najvažnijih zadaća policije – kazao je Katica.

VEZANI TEKST - U pucnjavi na Pofalićima ubijen najbolji drug nedavno ubijenog Mehmeda Ramića

Ako ministar kaže da "policija čini sve što je u njenoj moći" postavlja se pitanje kolika je onda ta moć ako uzmemo u obzir da na ulicama imamo mafijaške obračune,  likvidacije i da se pritom radi o akterima koji su jedva punoljetni, kao što je to u slučaju posljednja dva ubistva na Pofalićima.

Ako ministar kaže da se niko "neće moći sakriti od lica pravde", onda se postavlja pitanje kako to da se mnogi jako dugo uspješno kriju od lica pravde te da određeni mafijaški klanovi u tako kratkom roku izvrše čak dvije likvidacije? 

Kako to da su glavni akteri posljednjih mafijaških obračuna, a i žrtve, osobe od 30 i manje godina? Kako su takve mafijaške grupe stasale, a da policija nije primijetila i preventivno djelovala da do likvidacija ne dođe? 

Kako to da nakon ubistva Mehmeda Ramića kod tramvajske stanice na Pofalićima, policija nije organizirala opsežnu akciju kojom bi bila obuhvaćena veća kriminalna skupina ili dvije, a koje očito postoje? Jedna od njih vjerovatno stoji i iza sinoćnjeg ubistva Kenina Lukača. Kako to da nakon ubistva Ramića MUP nije pohapsio, pretresao i razoružao ove kriminalne grupe? 

VEZANI TEKST - Nezapamćen skandal: Po čijim političkim direktivama radi komesar Selimović i izdaje naredbe Tužilaštvu KS!?

Umjesto svih tih odgovora ministar nudi objašnjenja da je kriminalitet sastavni dio života!? Kriminalitet je prije svega devijantno ponašanke pojedinaca i devijantna pojava u društvu. 

O stanju kriminaliteta u nekoj zajednici govori i obim otkrivenih i sankcionisanih krivičnih djela. Čime se to u Kantonu Sarajevo pod vodstvom ministra Admira Katice i komesara Nusreta Selimovića mogu pohvaliti? A naročito ako se imaju u vidu sumnje da je i sam komesar na neki način opstruirao istrage!?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.