open-navfaktor-logo
search
Ko je odgovoran
Lista ampularnih lijekova u KS nije revidirana 20 godina, ispaštaju građani jer Dom zdravlja ne dobija dovoljno lijekova
Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo (JUDZKS) već duže vrijeme ima problema sa nabavkom ampularnih lijekova za svoje pacijente.
17.11.2023. u 08:03
get url
text

Razlog je, kako kaže doc. dr. sc. Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora JUDZKS, što lista, na kojoj se nalaze ti lijekovi, nije revidirana od 2003. godine.

Na pitanje - ko je odgovoran - Spahić kaže kako su to Ministarstvo zdravstva KS i Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO)KS.

- Ampularne lijekove nabavlja Zavod putem dvije ugovorene apoteke "Dina" i "Bosna". Dom zdravlja iskaže potrebe svih svojih organizacionih jedinica, nakon toga ZZOKS odobri ili ne odobri količine, a potom se narudženica šalje prema pomenutim apotekama. S obzirom, da je lista ampularnih lijekova stara skoro 20 godina, i u tom periodu u više navrata došlo je do promjene cijena, u velikom smo problemu za određe vrste lijekova koje koriste pacijenti sa hroničnim bolestima, jer ih nemamo u dovoljnim količinama. Dakle, to su lijekovi koji su u redovnoj terapiji pacijenata, a u sitauciji smo da ih nema. Prema posljednoj narudžbi, Dom zdravlja će dobiti 250 ampula lijeka Haldol depo (antipsihotik), a samo jedna organizaciona jedinica u KS mjesečno potroši skoro 200 ampula. Primjera radi, Zavod maksimalnu cijenu nekog lijeka može platiti jednu KM, a on u apoteci košta pet maraka i naravno da će apoteka izdati onoliko lijeka koliko ima novca - pojašnjava Spahić.

{$galerijaFotografija}

Zbog svega, prema riječima našeg sagovornika, ispaštaju građani, jer im se ne može pružiti adekvatna zdravstvena usluga.

- Uprošćeno, "koliko imate para, toliko dobijete lijekova". Dakle, Dom zdravlja iskaže potrebe koje su dovoljne za naše pacijente, ali zbog nerevidirane liste i finansijskih problema, ne dobijemo onoliko koliko smo tražili - naglašava Spahić.

Na obavijesti koju je JU Dom zdravlja KS ovih dana dobila iz apoteke "Dina" navedeno je da oni nisu u mogućnosti isporučiti: Depo Medrol (kortikosteroid koji djeluje na upalne procese u organizmu), Ketoprofen (propisuje se za simptomatsko liječenje akutne jake boli), Haldol depo (indiciran je za terapiju održavanja kod šizofrenije i šizoafektivnog poremećaja kod odraslih pacijenata), jer su se, kako dalje stoji, "jako promijenile cijene ampularnih lijekova te da se zbog toga već duže vrijeme obraćaju ZZOKS".

Kako dalje u obavijesti iz pomenute apoteke stoji, "lijek Cijanokobalamin (B12 vitamin koji se propisuje kod više vrta oboljenja), proizvođača Alkaloid Skopje, nisu u mogućnosti isporučiti jer se prestao proizvoditi. Međutim, obavještavamo vas da na našem tržištu postoji Cijanokobalamin, ali je od 1000 mcg".

- Ogromna je potreba građana za ampularnim lijekovima, a mi smo u situaciji da te količine ne možemo osigurati našim zdravstvenim osiguranicima. Ovo je zaista veliki problem kojeg neko mora konačno riješiti - kazao je Spahić.

Pojašnjenje smo zatražili u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, ali odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili.

ampula1.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.