open-navfaktor-logo
search
MFS-EMMAUS
Listajući novine došli na ideju: Osuđenici KPZ Doboj odrekli se hrane kako bi je donirali narodnoj kuhinji
Svih osamdeset osuđenika Kazneno-popravnog zavoda u Doboju odreklo se svoje jednodnevne hrane kako bi je donirali MFS-EMMAUS-ovoj narodnoj kuhinji u Doboju, koja ima 290 korisnika.
18.04.2020. u 21:23
get url
text

Stotinu hljebova, konzervirane hrane, slatkiša kao i drugih prehrambenih namirnica uručeno je danas narodnoj kuhinji. Pored prehrambenih artikala, uprava KPZ Doboj donirala je i zaštitne maske i rukavice koje su odmah podijeljene korisnicima kuhinje, zajedno sa hranom.

- Osuđenici KPZ Doboj su listajući dnevnu štampu pročitali da su u nekom kazneno-popravnom zavodu, osuđenici svoj dnevni obrok donirali licima u stanju socijalne potrebe. Ponukani time, obratili su se upravi sa zahtjevom da se i oni odreknu svog obroka jedan dan i mi smo na osnovu tog zahtjeva prihvatili tu odluku, prikupili svu hranu koja je trebala biti servirana danas osuđenicima te je donirali narodnoj kuhinji u Doboju. Smatram da je ovo veoma human gest osuđenih lica, koja su shvatila koliko je potrebna pomoć licima u stanju socijalne potrebe. Naglasio bih još jednu vrlo bitnu stvar, a to je da svrha rada kazneno-popravnih ustanova, jeste upravo resocijalizacija osuđenika koja je ovim činom potpuno ostvarena - kazao je Branko Miletić, direktor KPZ Doboj.

Iz EMMAUS-a ističu da se radi o činu zaista vrijednom pažnje i da im je drago da su u doba pandemije koroanvirusa, koja vlada svijetom, socijalno osviješteni svi ljudi bez izuzetka, što potvrđuje i današnja akcija osuđenika.

- Hvala svim osuđenicima koji su donirali obrok i podržali naše udruženje, u ovom slučaju narodnu kuhinju gdje se zbog epidemiološke situacije povećava broj korisnika. Bilo kakva pomoć u ovom vremenu je dobro došla i sva zaprimljena hrana će odmah biti podijeljena našim korisnicima - kazao je Ešef Husičić, šef kuhinje u MFS-EMMAUS-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.