open-navfaktor-logo
search
Upućene i poruke mira
Liturgijom i paljenjem Badnjaka počelo obilježavanje Božića u Zenici i Mostaru
Večernju liturgiju u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru služio je biskup zahumsko hercegovački Dimitrije, nakon čega je ispred te bogomolje tradicionalno zapaljen badnjak.
06.01.2024. u 20:04
get url
text
Zenica, Badnjak
Zenica, Badnjak

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić uputio je poruku mira i nade pravoslavnim vjernicima i svim ljudima dobre volje, istaknuvši kako u blagdansko vrijeme svaki vjernik treba pronaći mir u svom srcu i u svojoj obitelji.

- Kako smo radosni za Božić tako trebamo biti radosni tokom čitave godine, da radost širimo u svojoj porodici, u svom okruženju, među svojim prijateljima. Trebamo širiti radost u cijelom svijetu jer nam to i te kako nedostaje – poručio je Kojić.

Ponovio je kako je prva poruka Božića mir.

Biskup zahumsko hercegovački Dimitrije (Foto: Fena)

- Mira nam fali svuda u svijetu. Vidimo ova dešavanja u Svetoj zemlji gdje je ređen Isus. Tamo djeca stradava, kao i u Ukrajini, kao i širom svijeta. Naše je da se molimo Bogu da stradanja stanu, da svi nađu mir u sebi i mir jedni s drugima – dodao je.

Obilježavanja pravoslavnog Božića započelo je paljenjem badnjak i u ostalim pravoslavnim vjerskim objektima u Mostaru i okolici, u manastiru Žitomislić, u crkvi Vaznesenja Gospodinjeg u Bijelom Polju i u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju.

Bogosluženjem te osvješćenjem i paljenjem Badnjaka u dvorištu hrama Rođenja presvete Bogorodice na Badnje veče, zenički pravoslavni vjernici večeras su počeli obilježavati dolazak Božića.

Pred nekoliko stotina vjernika, od kojih su neki za ovu priliku stigli i iz inostranstva, svetu liturgiju večeras je služio starješina tog hrama protojerej Marko Maleš te otac Dražen, koji će sutra ujutro, u šest sati, služiti i svečanu božićnu liturgiju.

- Božić se, naravno, obilježava u krugu porodice, ali večeras odavdje, iz ovog svetog hrama, kući nosimo grančice hrasta koji smo osvetili. Nosimo ga kao blagoslov u svoje domove. To nam je, u stvari, suština i radost ovog našega praznika - radost druženja, da vidimo jedni druge, da se susretnemo i da razgovaramo te da proslavimo ovo, za nas bitno i radosno veselje - kazao je Maleš.

Božićna poruka, dodaje, uvijek je aktuelna, a to je poruka mira, ljubavi, sloge i tolerancije.

- To je ono što nam najviše i treba. Svjedoci smo raznih sukoba, a i gdje nisu sukobi postoje neke tenezije i pritisci na ljude. Molimo se Bogu da nam donese taj mir, jer se mi, u stvari, pozdravljamo: Mir božiji, Hristos se rodi. Zahtjevamo i pružamo jedni drugima mir pa želimo da i drugi žive taj mir, da nema tih sukoba. To je jedna, jedina i osnovna poruka uvijek aktuelna za Božić - poručio je Maleš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.