open-navfaktor-logo
search
Saopćenje policije
Livno: Više osoba privedeno, jedna od povrijeđenih osoba prebačena u bolnicu
Više osoba je privedeno u Policijsku uprave Livno, a ima i povrijeđenih nakon demonstracija u petak na prostoru "Krivića Gaj", općina Livno, u kojima su sudjelovali mještani okolnih livanjskih naselja, a koji se protive dodjeli koncesije za crpljenje podzemnih voda s tog područja za industrijske svrhe, navedeno je u saopćenju Policijske uprave Livno.
26.08.2022. u 15:50
get url
text

Prema zahtjevu firme Lara Natural d.o.o. Livno pripadnici PU Livno su u petak na prostoru "Krivića Gaj" općina Livno obavljali poslove osiguranja i fizičke zaštite kako bi omogućili radnim mašinama ove firme nesmetan pristup na navedenu lokaciju gdje bi se vršilo hidrogeološko istraživanje mineralnih sirovina.

- Prilikom pružanja asistencije, okupljeni građani ometali su policijske službenike u obavljanju svojih službenih radnji te je došlo do međusobnoga naguravanja. Stoga je policija privela šestero deminstranata - saopćeno je iz Kancelarije glasnogovornika MUP-a Livanjskog kantona.  

Dolaskom u PU Livno tri osobe su zatražile liječničku pomoć, te su odvezene u Dom zdravlja Livno gdje im je ukazana liječnička pomoć s tim da je jedna od tih osoba upućena u Kantonalnu bolnicu Livno na daljnje liječenje, a ostale dvije osobe su vraćene u PP Livno. Od svih privedenih osoba u toku je uzimanje izjava na okolnosti ometanja policijski službenika u obavljanju službenih radnji, navodi isti izvor.

U obrazloženju navedenog događaja, iz MUP-a Livanjskog kantona su istaknuli da su se nakon zaprimljenog zahtjeva obratili Ministarstvu privrede Vlade Livanjskog kantona glede pojašnjenja i odgovora vezanog za izdavanje Rješenja broj: 05-0118 -151-06 od dana 30.05.2022. godine, kojim se odobrava firmi Lara Natural d.o.o. Livno detaljno hidrogeološko istraživanje mineralnih sirovina podzemnih voda na istražnom prostoru "Krivića Gaj", općina Livno.

Dalje navode da su 22. augusta ove godine zaprimili odgovor na gore navedeni zahtjev u kojem se navodi da je predmetno Rješenje još uvijek na snazi, te da se može smatrati pravovaljanim s obzirom da protiv istog nije pokrenut upravni spor. 

Također, se navodi da investitori nemaju problema sa izvođenjem radova u svom koncesijskom prostoru, nego im je spriječen prolaz na javnom putu, zbog čega ne mogu uopće pristupiti izvođenju radova.

- Pripadnici Policijske uprave Livno su u više navrata obavili usmene razgovore s mještanima sela Megda, Potkraj, Krivića Gaj, te su oni upoznati s postupanjem policije prilikom pružanja asistencije, kao i sa zakonskim sankcijama ukoliko dođe do sprječavanja ovlaštene službene osobe pri obavljanju poslova - navode iz policije.

Inače, više od 200 mještana livanjskih naselja u blizini mjesta gdje se treba vršiti eksploatacija vode potpisalo je peticiju kojom se protive dodjeli koncesije za crpljenje podzemnih voda za industrijske svrhe.

Po reakcijama mještana, sporna lokacija je u neposrednoj blizini izvorišta Pašinac i Vrtli te potoka Mandek na lokalitetu Krivići te su u strahu da će ostati bez pitke vode, da će im radne mašine firme Lara Natural d.o.o. uništiti lokalni put Megdan – Krivića Gaj, pa iz istih razloga blokiraju put i sprječavaju navedenu firmu da počne s izvođenjem radova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.