open-navfaktor-logo
search
Britanska ministrica
Liz Truss: Budućnost BiH je u suverenosti i jačanju partnerstva sa NATO-om i zemljama poput Britanije
Ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Liz Truss u posjeti je Bosni i Hercegovini gdje će održati govor pred Oružanim snagama BiH, ohrabrujući partnere da nastave sa podrškom Ukrajini, riječima da "ne možemo sada skinuti nogu sa gasa", saopćila je Britanska ambasada u BiH.
26.05.2022. u 08:11
get url
text

Truss namjerava mobilizirati 100 miliona dolara investicija uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva na Zapadnom Balkanu do 2025. godine, putem plana investicijskog partnerstva. Također će podvući predanost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, uprkos ruskom malignom utjecaju. Ona je upozorila protiv popuštanja Vladimiru Putinu i poručila saveznicima i partnerima da ne smije doći do smanjenja podrške Ukrajini, dodaje se u saopćenju.

U obraćanju Oružanim snagama BiH, Truss će pozvati saveznike na veću podršku Ukrajini, uključujući i putem isporuke više oružja i ciljanim sankcijama. Reći će da "svi moramo naučiti lekcije iz prošlosti" u suprotstavljanju Putinu, osiguravajući da bude gubitnik u Ukrajini. BiH je bila glasan partner u regionu, ukazujući na nezakonito ponašanje Rusije u Ukrajini.

U govoru pred Oružanim snagama BiH u Domu Oružanih snaga BiH, britanska ministrica vanjskih poslova će izjaviti:

- Ne smije biti popuštanja pred ruskom agresijom. Na nju se mora odgovoriti snagom. Ne smijemo dozvoliti da se prolongirani i sve bolniji sukob razvije u Ukrajini. Moramo biti neumoljivi u osiguranju pobjede Ukrajine putem vojne pomoći i sankcija.  Ne smijemo sada skinuti nogu sa gasa.

Truss će također naglasiti predanost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, najavljujući planove Ujedinjenog Kraljevstva da produbi svoje sigurnosno i ekonomsko partnerstvo sa BiH, uprkos secesionističkim i ruskim pokušajima da izvrše utjecaj i destabiliziraju zemlju, četvrt vijeka nakon jednog od najgorih sukoba u Evropi. Najavit će svoj cilj mobilizacije 100 miliona dolara investicija uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva na Zapadnom Balkanu do 2025. godine, putem partnerske agende Britanskih međunarodnih investicija.

Osvrćući se direktno na pitanje secesionizma u samoj BiH, nakon sankcionisanja dvoje političara prošlog mjeseca zbog njihovog ponašanja, Truss će reći:

- Budućnost Bosne i Hercegovine leži u suverenosti i samoopredjeljenju, u jačem partnerstvu sa NATO-om i zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva.

Truss će se sastati sa Predsjedništvom BiH, ministricom vanjskih poslova, ministrom odbrane i načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH. Zajedno sa gradonačelnicom Sarajeva odat će počast djeci ubijenoj tokom opsade Sarajeva. Također će se sastati sa međunarodnim partnerima, sa kojima će razgovarati o ulozi međunarodne zajednice u očuvanju i promoviranju stabilne i prosperitetne BiH, saopćila je Britanska ambasada u BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.