open-navfaktor-logo
search
Proglašena epidemija
Ljekare brine i početak škole: Broj djece zaražene krzamakom u TK ne opada
U Tuzli i Živinicama još uvijek je na snazi odluka o proglašanju epidemije krzamaka (morbili), a na Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla trenutno je smješteno 11 zaražene djece.
30.01.2024. u 18:27
get url
text

- Ukupno smo imali 98 potvrđenih slučajeva zaraze morbilima, a od toga je 40-ak bilo hospitalizirano. Uglavnom se radi o djeci do dvije godine starosti, a niti jedno od te djece nije bilo vakcinisano. Trenutno imamo 11 pacijenata zaraženih morbilima, a broj prijema u posljednjih nekoliko dana je na istom nivou. Vidjet ćemo hoće li se to pogoršati s početkom drugog polugodišta i povratkom djece u škole - kaže epidemiolog Denis Žepić da Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

Pored krzamaka, ljekare na UKC-u Tuzla posebno je zabrinjavala pojava većeg broja djece zaražene velikim kašeljem ili hripavcem (pertussis), ali broj tih pacijenata na Klinici za dječije bolesti UKC-a se u posljednjih nekoliko dana smanjuje.

- Ukupno smo imali 19 hospitalizirane djece zbog velikog kašlja, a trenutno ih u bolnici leži četvero. Nasreću, smanjio se priliv pacijenata kada je u pitanju veliki kašalj, ali i druge zaraznih bolesti poput respiratornog sincicijskog (RSV) i koronavirusa. Broj pacijenata koji se upućuje kod nas na kliniku je značajno manji, mogu reći upolovljen, u odnosu na kraj prošle sedmice. Sada očekujemo povećan broj djece s influencom, što je uobičajeno za ovo doba godine - navodi dr. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Podsjećamo, epidemija morbila u Tuzli i Živinicama proglašena je 19. januara, kada je u toku bio zimski raspust. Drugo polugodište u školama u području TK počelo je jučer, pa ostaje da se vidi hoće li povratak djece u školske klupe donijeti povećanje oboljelih od zaraznih bolesti.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.