open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Ljekari u Kantonalnoj bolnici u Bihaću prvi u FBiH danas održali štrajk upozorenja
Najavljeni polusatni štrajk upozorenja Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine, prvi su danas održali ljekari u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću.
26.10.2023. u 10:30
get url
text

Istaknuto je kako će se štrajk upozorenja održati u svim zdravstvenim ustanovama na području Federacije BiH, a primarni razlog je razlika u plaćama i do 50 posto na području ovog entiteta.

- Tražimo otvaranje pregovora o Federalnom kolektivnom ugovoru. Savez strukovnih sindikata je Federalnoj vladi još prije četiri mjeseca uputio zahtjev za otpočinjanje pregovora, s ciljem da se izjednače prava i primanja svih ljekara u Federaciji BiH. Smatramo da je sramotno da ljekari u uslovno rečeno malim kantonima, kao što je Unsko-sanski ili Posavski, imaju značajno manje plate u odnosu na kolege u većim kantonima s kliničkim centrima. Mi nipošto nismo zavidni zbog primanja kolega iz većih kantona, nego samo želimo da se i naš rad vrednuje - izjavio je predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona Amir Rekić. 

Apostrofiran je položaj mladih ljekara, odnosno njihov neravnopravan položaj u odnosu na kolege iz nekih drugih kantona.

- Želimo ukazati na činjenicu da mladi ljekari u USK nemaju jednak pristup edukacijama, kao ni uslugama koje mogu raditi. Tako da je cilj pozvati nadležne da nas i u tom smislu izjednače, osim u smislu visine ličnog dohotka. Mislim da je dovoljno reći da su pojedini domovi zdravlja u našem kantonu u samo nekoliko proteklih mjeseci ostali bez četiri do pet ljekara, što mislim dovoljno govori o našem položaju. Naravno nije sve ni u novcu, ali činjenica da se ljekarima uskraćuju mogućnosti specijalizacije, dodatnih edukacija i samim tim rješavanje nekih osnovnih egzistencijalnih pitanja dovoljno ukazuje na prave razloge - kaže mladi doktor Faruk Ajdinović.

Danas je pojašnjeno i da u Unsko-sanskom kantonu radi u prosjeku oko 130 doktora na 100.000 stanovnika, dok je u Kantonu Sarajevo ta brojka oko 320. Manji broj ljekara znači i veći obim posla za svakog pojedinačno, što je prema riječima članova Saveza strukovnih sindikata, još jedan od razloga za izjednačavanje prava i primanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.