open-navfaktor-logo
search
Smrt Džene Gadžun
Ljekarska komora KS prekinula disciplinske postupke protiv dr. Halimić-Alajbegović i dr. Rožajca
U Ljekarskoj komori Kantona Sarajevo prekinuti su disciplinski postupci protiv dr. Jasmine Halimić-Alajbegović i dr. Suada Rožajca, koji su, u slučaju preminule dvoipogodišnje djevojčice iz Kaknja Džene Gadžun, pokrenuti početkom aprila.
19.06.2023. u 20:11
get url
text

Kako su kazali iz Ljekarske komore KS, disciplinski postupci su prekinuti po osnovu člana 15. Pravilnika o odgovornosti članova u kojem stoji "da ukoliko je pokrenut krivični postupak ili postoje saznanja da je on pokrenut, disciplinski postupak koji se vodi u komori bit će prekinut do okončanja krivičnog postupka".

- Na to su se pozvali opunomoćenici dr. Halimić-Alajbegović i dr. Rožajca i postupci su prekinuti - dodali su iz Ljekarske komore KS.

VEZANI TEKST - Podignuta optužnica protiv troje ljekara zbog smrti Džene Gadžun

Podsjetimo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo 8. juna podiglo je optužnicu u slučaju smrti djevojčice Džene Gadžun.

Optužnica je podignuta protiv troje ljekara: Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog nesavjesnog liječenja. Rožajac se tereti za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi sa nesavjesnim liječenjem, dok se Jovanović i Halimić terete za zloupotrebu položaja.

Dvadeseti je mjesec kako porodica djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, koja je preminula 14. novembra 2021. godine nakon operacije u privatnoj stomatološkoj ordinaciji "Bejtović", čeka na odgovor - ko je odgovoran za smrt njihovog djeteta.

Dr. Benjamin Bejtović, u čijoj ordinaciji je obavljena operacija, nije obuhvaćen optužnicom.

Operaciju je radilo osoblje privatne ordinacije "Halimić", doktorice Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

VEZANI TEKST - Odgođeno ročište protiv dr. Halimić; Muris Gadžun: Zaslužili smo nakon 18 mjeseci da znamo ko je kriv za smrt naše Džene

Operacija je obavljena u prostorijama koje iznajmljuje dr. Benjamin Bejtović i koje nemaju zakonsku verifikaciju.

Anesteziolog je bio dr. Suad Rožajac, čija oprema također nije bila zakonski verifikovana.

U Ljekarskoj komori KS od početka aprila u nekoliko navrata odlagana su ročišta. Za razloge navođeni su: nedolazak svjedoka, nedostatak kvoruma, smrtni slučaj u porodici tužioca. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.