open-navfaktor-logo
search
Na zahtjev advokatica
Ljekarska komora KS se očitovala u slučaju Džene Gadžun: Kako su se doktori ogriješili o Kodeks medicinske etike
Odbor za medicinsku etiku i deonotogiju Ljekarske komore Kantona Sarajevo ustanovio je da su dr. Suad Rožajac i dr. Jasmina Halimić-Alajbegović radili suprotno Kodeksu medicinske etike i deontologije, a u slučaju operacije u ordinaciji "Bejtović" preminule djevojčice Džen Gadžun. 
10.10.2022. u 11:46
get url
text

Zbog propusta koji su učinjeni tokom operacije preminule djevojčice Džene Gadžun u ordinaciji "Bejtović", a koji su navedeni u izvještaju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, kao i na osnovu prikupljenih materijalnih dokaza koje su prikupili advokati Zajedničke advokatska kancelarija Sabina Kadrić i Irma Muhović kao punomoćnici roditelja preminule Džene Gadžun, podnijeli su zahtjeve Ljekarskoj komori KS za utvrđivanje povrede dužnosti i ugleda ljekarskog zvanja dr. Suada Rožajaca i dr. Jasmine Halimić-Alajbegović. 

VEZANI TEKST - Inspekcija o ordinacijama u slučaju djevojčice Džene Gadžun: Opća anestezija nije bila dozvoljena, upitna ispravnost aparata

Advokatska kancelarija Kadrić i Muhović se Ljekarskoj komori obratila u maju i julu ove godine, a Odbor za medicinsku etiku i deonotogiju, u okviru Ljekarske komora Kantone Sarajevo, donio je odluke koje se odnose na prim. dr. Suad Rožajac i dr. Jasmina Halimić-Alajbegović u septembru. 

Prisutni članovi Odbora za medicinsku etiku i deontologiju jednoglasno su, navodi se u odluci, donijeli odluku da je prim. dr. Suad Rožajac počinio povrede više članova Kodeksa medicinske etike i deontologije.

 

VEZANI TEKST - Dr. Jovanović, s ugovorom o djelu, uopće nije smjela operisati Dženu Gadžun

Odbor za medicinsku etiku i deontologiju je i u slučaju doktorice Jasmine Halimić-Alajbegović donio odluku u kojoj se navodi da je prekršila više članova Kodeksa medicinske etike i deontologije. Između ostalog, u odluci Odbora za medicinsku etiku i deontologiju konstatuju se ranije utvrđene činjenice da je dr. Jasmina Halimić-Alajbegović imala odobrenje za pružanje specijalističko-konsultativnih zdravstvenih usluga iz oblasti oftamologije te obavljanja hirurških zahvata male hirurgije isključivo u lokalnoj anesteziji, dok je operativni zahvat maloljetne Gadžun obavljen u općoj anesteziji. To navodi na zaključak da nije preduzeto liječenje u skladu sa povjerenim.

Faktor je, nakon u uvida u odluke Ljekarske komore, tražio komentar od advokatica Amile i Murisa Gadžuna, roditelja preminule Džene. 

VEZANI TEKST - Slučaj Džene Gadžun: Objavljujemo snimke poziva Hitnoj pomoći iz ordinacije "Dr. Bejtović"

- Istina je da smo se obratili Ljekarskoj komori Kantona Sarajevo, kao i Odboru unutar same Komore sa zahtjevima za utvrđivanje povrede dužnosti i ugleda ljekarskog zvanja prim. dr. Suad Rožajac i dr. Jasmina Halimić. I mi smo zaprimili spomenute odluke na koje ljekari imaju pravo uložiti žalbu.

Svakako pred nama je još dug put. Ne treba zanemariti događaje koji su prethodili samoj operaciji od 08. novembra 2021. godine, a koji su se odvijali u Kantonalnoj bolnici Zenica. U vezi sa tim, vrlo brzo smo uvidjeli da je ovaj predmet kao Pandorina kutija - što više istražujete, više nepravilnosti i nezakonitosti pronađete.

Tako, u pogledu Kantonalne bolnice Zenica, trenutno smo u fazi kompletiranja materijalnih dokaza koji se dovode, ali ne nužno, u vezu sa predmetom koji zastupamo, ali svakako koji se mogu dovesti u vezu sa nezakonitostima u radu čelnih osoba unutar Kantonalne bolnice Zenica. Mislimo, između ostalog, na postupak javne nabavke medicinskih sredstava, lijekova i opreme unutar BiH. Nakon što objedinimo sve dokaze, uključujući i zatražena vještačenja, cjelokupan spis sa krivičnom prijavom dostaviti ćemo na dalji rad i postupanje SIPA-i, imajući u vidu njihovu nadležnost.

VEZANI TEKST - Šta je s istragom smrti malene Džene, štite li se involvirani ljekari, protiv koga roditelji spremaju tužbu?

Nadalje, potrebno je istaći činjenicu da smo se mi, kao punomoćnici, ali i sami roditelji direktno, obraćali Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo sa istim zahtjevima, a po kojima ministar Haris Vranić nikada nije donio odluku. Uzimajući u obzir da Ministarstvo zdravstva KS izdaje rješenja o radu privatnim ordinacijama te da vrši nadzor nad njihovim radom, to je prevashodno u ovom slučaju Ministarstvo zdravstva i bez bilo kakve incijative / zahtjeva oštećenih roditelja, odnosno punomoćnika, bilo u obavezi pokrenuti pitanje utvrđivanja eventualne povrede dužnosti i ugleda ljekarskog zvanja, kako pred Ljekarskom komorom Kantona Sarajevo, tako i Ljekarskom komorom Zeničko-dobojskog Kantona.

Zbog toga nas ohrabruje odluka Ljekarske komore KS, a kojom se šalje jasna poruka da niko nije iznad zakona.

Ako se vratimo na donesene odluke Odbora unutar Ljekarske Komore Kantona Sarajevo, važno je naglasiti da je Odbor utvrdio da se radi o ciljanom nezakonitom radu ljekara, a čime je narušen ugled ljekarske profesije koji pri tome očigledno traje već duže vrijeme. Pored navedenog, Odbor je jasno utvrdio nemar i neprofesionalan pristup ljekara. Međutim, treba imati u vidu činjenicu da će o konačnoj eventualnoj sankciji odlučiti Sud Komore.

Donošenje samih odluka od organa Ljekarske komore pokazuje njihov profesionalan pristup po žalbama pacijenata.

S obzirom na to da je donošenjem ovih odluka Ljekarska komora Kantona Sarajevo pokazala profesionalnost i ozbiljnost u svom radu, očekujemo da će, jednako objektivno i zakonito, postupiti prilikom odlučivanja o odgovornosti i eventualnim sankcijama ljekara - naveli su u pisanom odgovoru Faktoru iz Zajedničke advokatska kancelarija Sabina Kadrić i Irma Muhović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.