open-navfaktor-logo
search
Očekuju podršku Vlade
Ljekarska komora KS završila Prijedlog reorganizacije zdravstva: Više neće postojati floskula "put pacijenta"
Ljekarska komora Kantona Sarajevo saopćila je da je upravo završila Prijedlog reorganizacije zdravstva u Kantonu Sarajevo.
27.12.2023. u 09:10
get url
text

- Nakon što smo prije nekoliko mjeseci objavili javni poziv kojim smo pozvali sve stručnjake iz oblasti organiziranja zdravstva, i nakon što je Upravni odbor Komore raspravljao o pristiglim prijavama, odlučili smo se da ovaj zahtjevan i odgovoran posao povjerimo dvjema uglednim članicama Komore sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti socijalne medicine i organiziranja zdravstva. Nakon više mjeseci napornog rada, pred nama je gotov Prijedlog organizacije zdravstva u Kantonu Sarajevo - naveli su iz Komore.

Naglašavaju kako je ovo prvi zokružen prijedlog organiziranja zdravstvene zaštite na nekom području, od kraja rata u BiH do danas.

- Ovaj put u Kantonu Sarajevo, mada nam je cilj da ovaj prijedlog reorganizacije zdravstvene zaštite proširimo na cijelu Federaciju BiH. Ono čemu svjedočimo svih prethodnih godina i kao pacijenti i kao ljekari je da ovaj i ovakav zdravstveni sistem vodi nikuda i ne odgovara nikome.

Kao profesionalci i prije svega kao humanisti, želimo da ovaj sistem i ovaj svijet mijenjamo nabolje. Smatramo da je ovaj Prijedlog dobar početak da se neodrživi zdravstveni sistem mijenja na bolje, za sve u Kantonu Sarajevo, ali prije svega na bolje za pacijente. Ovaj put u Kantonu Sarajevo, uskoro vjerujemo i u Federaciji BiH. U ovome ne smijemo biti sami - istakli su iz Komore.

Očekuju, kako navode, da aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo prepozna trud i zalaganje Ljekarske komore i pokrene reorganizaciju, koja će vrlo brzo dovesti do promjena u organizaciji zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

VEZANI TEKST - Dr. Zaid: KS u 2022. nije dodijelio nijednu specijalizaciju, ogroman propust Vlade, Vranić se nije snašao

- Sistema u kome više neće postojati floskula "put pacijenta" ili gdje se ne zna kojoj zdravstvenoj ustanovi pacijent pripada ili kome je upućen. U kome privatni i javni sektor neće biti konkurencija, već podrška i nadogradnja. U kome se neće voditi rat saopćenjima pojedinih ustanova unutar istog sistema. Da bismo ovo doveli do kraja, moramo početi. Da bismo počeli, moramo vjerovati. Mi vjerujemo, uradili smo prvi korak i spremni smo da nastavimo. Sada je do onih koji koji kreiraju, donose i provode zakone u Kantonu Sarajevo - navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Komore dr. Rifat Rijad Zaid.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.