open-navfaktor-logo
search
Pripreme za sjednicu
Ljubić: HNS nije odgovoran za Aluminij, prava adresa je Vlada FBiH
Hrvatima najmanje odgovara haos i nepostojanje sistema, zbog čega teže rješenju
08.07.2019. u 16:05
get url
text

Problem Aluminija problem je bh. apsurda, poručeno je nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a u Mostaru. Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora kazao je da smatra apsurdnim da Vlada FBiH, koja je vlasnik Elektroprivrede daje privatnom preduzeću ArcelorMittal iz Zenice struju za 42 eura po kilovat satu, a Aluminij, koji je skoro 50 posto u njenom vlasništvu, mora nabavljati tu istu po 78 eura po kilovat satu.

-Ta činjenica govori ko je adresa koja je odgovorna za stanje u Aluminiju, i koja je odgovorna za traženje rješenja, to je Vlada FBiH. Mi nismo prva adresa koja bi trebala dati odgovore- naglasio je Ljubić.

Tema sjednice je bila priprema za zajedničku sjednicu Predsjedništva i Glavnog vijeća koja će se temeljem Zaključka Predsjedništva HNS održati sredinom ovog mjesca a na kojoj će se raspravljati o problemima s kojima se suočava BiH.

–Predsjedavajući Predsjedništva kaže da je BiH propala, raspadnuta država. Bivši visoki predstavnik kaže da je na korak da postane propala država. Sve su to stvari koje traže od odgovornih da pristupe ozbiljnim razgovorima o rješenju krize u BiH. Smatram da je interes svih u BiH funkcionalna država BiH, posebno je to hrvatski interes, ja ću to priznati bez obzira da li to neko može zloupotrijebiti- dodao je Ljubić.

Tvrdi, kako  Hrvatima najmanje odgovara haos i nepostojanje sistema, zbog čega teže rješenju. Navodi i da nikome ne odgovara opcija status quo.

-Opcija izolacionizma, nacionalističke radikalizacije, radikalnih stajališta, također rađa samo takav odgovor, pa se separatizam i unutarizam, međusobno hrane. Na kraju krajeva dovode cijelu državu u blokadu- naglašava Ljubić.

Tvrdi da će njihovo stajalište, da se pristupi na jedan kreativan i konstruktivan način traženju rješenja, na temelju principa Daytona , principi jednakopravnosti i konstitutivnosti naroda na temelju relevantnih sudskih presuda, Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura i Ustavnog suda iz BiH, Predsjedništvo predložiti kroz dokument.

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak ističe po pitanju formiranja izvršne i zakonodavne vlasti, da postoje propisi, no u istim nije predviđena bilo kakva sankcija ako do toga ne dođe u propisanom roku.

- Nisam optimista da će se to desiti u narednih mjesec dana, ali realno je očekivati da ćemo na jesen dobiti Vijeće ministara BiH- poručio je Čolak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.