open-navfaktor-logo
search
Svečanost
Ljubuški postao grad
Niko ne može osporiti činjenicu da je Ljubuški u posljednjim godinama postao ljepši i urbaniji, kazao je gradonačelnik
16.05.2019. u 15:32
get url
text

Ljubuški je danas postao grad usvajanjem Privremene statutarne odluke na sjednici Općinskog vijeća Ljubuški. Tim povodom, danas je u Hotelu "Bigeste" održana i prigodna svečanost na kojoj je gradonačelnik Nevenko Barbarić govorio o historijskoj i kulturnoj baštini Ljubuškog na temelju koje je Ljubuški dobio status grada.

Podsjetio je na historijat Ljubuškog i njegov historijski značaj.

– Kao kruna svega tu je najstariji muzej u BiH i najveći spomenik Humačka ploča kao dokaz pismenosti na ovim prostorima u davnim vremenima. To je jedan izraz poštovanja prema historiji i kulturnoj baštini ovog grada – rekao je Barbarić.

Naglasio je kako će proglašenje Ljubuškog gradom doprinijeti njegovom društvenom statusu te privrednom i političkom utjecaju.

– Niko ne može osporiti činjenicu da je Ljubuški u posljednjim godinama postao ljepši i urbaniji – kazao je.

Još u julu 2017. godine načelnik Nevenko Barbarić potaknuo je inicijativu da ova hercegovačka općina postane grad. Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH je 28. februara 2018. podržao Prijedlog zakona o gradu Ljubuški, dok je Dom naroda 1. aprila ove godine prihvatio prijedlog tog zakona.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o Gradu Ljubuški, koji je objavljen 8. maja 2019. u Službenim novinama Federacije BiH.

U Ljubuškom se, između ostalog, nalazi i najstariji muzej u BiH, ovaj grad ima brojna arheološka nalazišta i spomenike od historijske važnosti poput kule hercega Stjepana Kosače i kompletnog starog grada na tom lokalitetu. Osim toga, u dijelu urbane jezgre Ljubuški ima i oko 70 ulica, dva parka te šest trgova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.