open-navfaktor-logo
search
Šef NiP-a
Lobira li Konaković u Briselu za BiH ili HDZ: Zašto se nije sastajao sa prijateljima naše zemlje i ko mu je organizirao sastanke
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u posjeti je Briselu. Na svom Twitter profilu izvještava bh. javnost o "uspješnim sastancima" sa evropskim zvaničnicima. 
08.02.2023. u 14:46
get url
text

Prvo sa komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, potom sa stalnim izvjestiocem za BiH Paolom Rangelom, a onda i sa predsjedavajućim Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Davidom McAllisterom. 

No "slučajno" je zaboravio pohvaliti se da je bio i na sastanku sa McAllisterom i EU parlamentarkom Željanom Zovko, koja je ispravila njegovu grešku te je na svom Twitter profilu objavila fotografije srdačnog susreta. 

Ono što je svakako kuriozitet jeste da je Konaković na put u Brisel poveo i svog zamjenika HDZ-ovca Josipa Brkića koji neizostavno prisustvuje svim sastancima, čime se dokazuje ono o čemu se govori u političkim kuloarima, da je pravi šef MVP-a ustvari Dragan Čović i njegova partija, a da je šef NiP-a koji ne može sakriti radost zbog državne fotelje, tek marioneta u njegovim rukama. 

VEZANI TEKST - HDZ će voditi MVP, a Konaković će nastaviti da priča o SDA

Nezvanično Faktor saznaje da su brojni EU parlamentarci, dokazani prijatelji Bosne i Hercegovine koji se u Briselu žestoko bore za nas i našu državu, nemalo bili iznenađeni što Konaković uopće nije zakazao sastanke s njima. Navodno, sve sastanke u Briselu mu je organizirao i dogovorio upravo HDZ, odnosno Brkić preko Zovko. 

Tinek Strike, Michael Gahler, Nathalie Loiseau, Dietmar Koster, Thijs Reuten, Delara Burckhardt..., samo su neki od EU parlamentaraca koji doslovno "ginu" kako u Parlamentu, tako i na svim mogućim drugim evropskim destinacijama za što ubrzaniji prijem Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo EU. 

Svi su odreda lobisti za BiH i žestoko su se protivili i protive izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH prema Čovićevim željama, kao i nametnutim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta. Očigledno za njih Konaković nije imao vremena jer se ne uklapaju u "agendu relaksacije odnosa u BiH". 

Ko su osobe sa kojima se Konaković bez nerazdvojnog Brkića sastajao u Briselu? Paolo Rangel u briselskim krugovima slovi za diplomatu koji se baš tako i ponaša - diplomatski, ni tamo ni vamo. 

Međutim, ostatak družine, prema svim dosadašnjim njihovim potezima, izjavama, i medijskim objavama nije baš prijateljski nastrojen prema našoj državi. 

Početkom oktobra prošle godine portal politico.eu pozivajući se na više neimenovanih dužnosnika evropskih institucija i na analizu internih dokumenata, teško je optužio mađarskog diplomata, bliskog premijeru Viktoru Orbanu za pristrasnost i favoriziranje Srbije. U decembru 2021. godine Istraga je objavila izvještaj šefa Delegacije EU-a u BiH Johanna Sattlera koji je dostavljen u Brisel. U tom izvještaju navedeno da je Varhelyi krajem novembra tokom posjete BiH dogovorio s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom održavanje posebnih sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojima se razmatra pitanje prijenosa nadležnosti na nivou BiH na nivou entiteta. Ovaj zvaničnik Evropske unije usaglasio je s Dodikom i da zaključci stupe na snagu šest mjeseci kasnije. Također, Varhelyi se, a što su mediji objavljivali, tokom sastanka sa Dodikom i ostalim bh. političarima nije posebno bunio kada je lider SNSD-a govorio o tome da imovina pripada entitetu RS, a ne državi BiH. 

U maju prošle godine, članica Doma lordova Britanskog parlamenta baronesa Arminka Helić oglasila se na Twitteru poručujući kako je šokirana objavom videa na kojem David McAllister opisuje premijera Hrvatske Andreja Plenkovića kako crta kartu Bosne i Hercegovine.

- Šokantno za vidjeti. Odjeci 90-ih i Bosna ponovo na balkanskom meniju? Ovo je bila ozloglašena salvetna mapa iz tog vremena - napisala je Helić i uz tvit objavila mapu podjele Bosne i Hercegovine koju je na salveti iscrtao predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman.

David McAllister (CDU), prepričao je na okruglom stolu u Briselu, kako je lično svjedočio da Plenkoviću treba 10-15 minuta vremena da uvjeri druge evropske državnike, ako ima njihovu punu pažnju, u čemu je problem s hrvatskim pitanjem u Bosni i Hercegovini i potrebom izmjene izbornog zakona.

- Lično sam svjedočio kako Andrej voli izvaditi papir, nacrta mapu i onda počne. Ako neko ima 10-15 minuta vremena, onda shvati. Ali trebate tih 10-15 minuta vremena da uvjerite ljude - rekao je McAllister na okruglom stolu koji je HDZ-ova europarlamentarka Željana Zovko organizirala u EP-u pod naslovom "Izborni zakon u BiH: pitanje mira i stabilnosti za EU".

I naravno, tu je Čovićeva najjača lobistica Željana Zovko, o kojoj je pisao i austrijski list Standard. Uz to jedna je od onih koja je Konakoviću među prvima lajkala na Twitteru njegove stavove o izmjenama Izbornog zakona BiH i Domu naroda FBiH. 

- Željana Zovko očito se ne može odlučiti koju bi državu predstavljala. Ranije je bila ambasadorica Bosne i Hercegovine, a sada predstavlja Hrvatsku u Evropskom parlamentu. Mentalno je ona međutim još u svojoj domovini: Mostaru. U Evropskom parlamentu ona lobira za rasističko-šovinističke pozicije hercegovačkog HDZ-a. Ljudi poput Željane Zovko godinama uvjeravaju ostatak Evrope kako su Hrvati u BiH diskriminirani. Ali radi se o tome da HDZ bude jedini predstavnik Hrvata u BiH - pisao je o njoj austrijski list u članku pod nazivom "Hrvati u EU agitiraju za nacionalističke ciljeve u BiH". 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.