open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Logoraši: Muzej HVO-a u konclogoru Heliodrom čestitka žrtvama povodom godišnjice haške presude za UZP
Na današnji dan prije šest godina Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju donio je historijsku presudu kojom je za udruženi zločinački poduhvat nad Bošnjacima Hercegovine i Bosne na 111 godina zatvora osuđeno političko i vojno rukovodstvo fantomske tvorevine "Hrvatske Republike Herceg-Bosne" i to: Jadranko Prlić, Valentin Ćorić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković i Berislav Pušić, saopćilo je Udruženje logoraša Mostar.
29.11.2023. u 12:09
get url
text

- Istom presudom utvrđena je agresija susjedne Republike Hrvatske i za zločinačku politiku krivim su proglašeni upokojeni predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane RH Gojko Šušak i general HV-a Janko Bobetko. Očekivanja preživjelih žrtava i porodica ubijenih i nestalih bila su da će ova presuda za počinjene brojne zločine biti uvod u procesuiranje brojnih izvođača ratnih zločina čime će doživjeti djelimičnu satisfakciju ali su najvećim dijelom ostala su sferi nadanja - istakli su iz Udruženja.

Pitaju se šta se čeka sa podizanjem ozbiljnih optužnica za prostor Hercegovine jer, kako naglašavaju, šestorka bez revnosnih izvođača radova nije mogla pobiti, protjerati, mučiti, silovati i zatvarati u logore hiljade građana Mostara i Bosne i Hercegovine.

- Na tome treba "zahvaliti" neradu i neprincipijelnosti tužilaštava, sudova i neodgovornih politika koji ne razumiju da se prosperitetna budućnost Bosne i Hercegovine može graditi isključivo na utvrđivanju istine i zadovoljenja pravde jer ako toga nema, država i narod su osuđeni na ponavljanje historije. Zločin bez obzira na to ko ga i zbog čega počinio mora biti presuđen i zločinci kažnjeni jer to je jedini zalog mirne budućnosti - navode iz Udruženja i dodaju:

- Vjerovatno se čeka da svi pomremo kako bi ih oslobodili obaveze istraživanja zločina i time priroda pomogla u zatvaranju tih predmeta. No, mi nećemo odustati od progona zločinaca pa makar jedan od nas bio živ i s time trebaju računati svi.

Dodaju da političkim sljedbenicima međunarodno presuđene politike i poštovaocima ratnih zločinaca, koje usput i veličaju, treba odati priznanje kako su netom nakon izricanja presude za UZP iz defanzivne pozicije filmskom brzinom prešli u političku ofanzivu koja traje i danas.

- Znajući za slabosti političara koji se vole zvati probosanskim, sljedbenici UZP politike pribjegli su prijetnjama i ucjenama, prvo tihim putem daleko od javnosti, a potom su osokoljeni uspjesima i javno kao u januaru ove godine zaprijetili da, ukoliko se usude u javnom prostoru pominjati UZP, neće biti usvajanja državnih i federalnih budžeta, uslijedit će blokade imenovanja stranačkih kadrova na dobro plaćene pozicije ,neće se formirati vlast. Posljedice političkog i ljudskog kukavičluka na svojim leđima najbolje osjećaju istinske žrtve rata - dodaju iz Udruženja.

Kruna politike bezobzirnosti s jedne strane i podaništva s druge, kako ističu, sipanje je soli na živu ranu žrtvama torture, progona, silovanja, ubijanja kroz formiranje Muzeja HVO-a na lokalitetu Heliodroma koji je sudskim putem utvrđen kao koncentracioni logor HVO za Bošnjake Hercegovine i Bosne.

- Presuda šesterci za UZP utvrdila je da je to mjesto počinjenih teških ratnih zločina i sinonim za patnje građana Mostara i Bosne i Hercegovine. Naš univerzalni humanistički pristup je da se niti jedan muzej bilo kojoj vojnoj komponenti Oružanih snaga BiH ne smije graditi na sudski utvrđenim mjestima počinjenih ratnih zločina jer to duboko vrijeđa žrtve i time pokušava kriviti nepobitna istina. Sve to za konzekvencu ima pravdanje starih i poticanje novih zločina. Adekvatna paralela ovome bi bio pokušaj da se u nekom od nacističkih logora u Njemačkoj izgradi Muzej Wehrmachta - poručuju iz Udruženja i dodaju:  

Svi naši pokušaji na zaustavljanja izgradnje "Muzeja srama", jer kako ga drugačije nazvati, i izgradnji "Muzeja HVO-a" na drugoj prikladnoj lokaciji oslobođenoj prošlosti ratnih zločina ignorisani su od nadležnog Ministarstva odbrane BiH i Ureda Visokog predstavnika koji tobože imaju razumijevanja za žrtve i njihove patnje koje se ogleda u apsolutnom nečinjenju da se žrtva zaštiti, već naprotiv ponizi do krajnjih granica. Nama koji smo podnijeli toliku žrtvu ne trebaju isprazna obećanja i laži.

Poručuju "svima onima koji su učestvovali u donošenju sramne odluke kao i onima koji nisu učinili ništa da se anuliraju rezultati te zločinačke politike", da im žrtve nikada neće zaboraviti i oprostiti na ovoj svojevrsnoj čestitki povodom šeste godišnjice presude za UZP uz riječi: "Sram i stid vas bilo".

- Poruka svim preživjelim logorašima i žrtvama rata je da niti jedna politika nije vrijedna onoga što smo podnijeli i dostojanstva koje svakodnevno iskazujemo. Mi ćemo nadživjeti sve ove prolazne politike i nikada više ne smijemo dozvoliti da bilo ko u budućnosti prođe kroz što smo mi prolazili - navodi se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja logoraša Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.