open-navfaktor-logo
search
Uoči presude
Logoraši: Šta su šefovi državne sigurnosti Srbije uopće tražili na prostoru BiH i Hrvatske?!
Dolazak do istine na prostorima bivše Jugoslavije, nikad nije i nikada neće biti lagan posao, a potvrda tome je i ponovljeno suđenje šefovima Državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, saopćio je Savez logoraša u Bosni i Hercegovini.
30.06.2021. u 11:02
get url
text

- Već razmatranje ove prve rečenice, postavlja samo po sebi jedno logično, retoričko pitanje, ali istovremeno i jedan posredan odgovor na brojna druga pitanja o dešavanjim na ovim našim prostorima, a to je: "Šta su šefovi Državne sigurnosti Srbije, uopće imali da traže na prostorima međunarodno priznatih država Bosne i Hercegovine i Hrvatske!?" - navodi se u saopćenju.

Haški tribunal, dodaju, kao najviši sudski entitet od kraja 2. svjetskog rata pa sve do danas, ponovljenim suđenjem Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, samo je još jednom potvrdio tu činjenicu da dolazak do istine nije lagan na ovim našim prostorima, ali je istovremeno potvrdio i svoju, globalno društveno odgovornu funkciju i svijest o propustima u svom radu, te kroz ovo ponovljeno suđenje pokušava, da kao tako značajna istitucija, ipak donese barem dio pravde na ove naše prostore.

- Ovo je za sve pojednice i institucije koje se bave borbom za istinu, najdirektnija potvrda sa čime se svi mi u toj borbi suočavamo, ali i ogroman stimulans da nastavimo dalje. Ukoliko jedna takva svjetska institucija pravde, biva privremeno spriječena da dokaže istinu o onome što je nama očigledno, što su logoraši i ini drugi osjetili na svojim tijelima, platili svojim životima, onda nije nikakvo čudo što i druge organizacije i pojedinici u borbi za čistu istinu, također dožive povremene neuspjehe, ali konačna pobjeda će sigurno biti pobjeda istine - navode iz Saveza i dodaju:

- Mi u Savezu logoraša u Bosni i Hercegovini smo uvjereni u osuđujuću presudu ovaj put, mada ta presuda neće i nikada ne može dati potpunu satisfakciju žrtvama za štetu koju su navedena dvojica i slični njima nanijeli. Sigurni smo u Savezu, da zajedničku, sretnu državu Bosnu i Hercegovinu, državu svih naroda, moramo ovaj put graditi na temeljima neskrivene i često bolne istine, ali jedino to su zdravi temelji, temelji koji garantuju zdravu i jaku buduću nadgradnju. Ovaj pristup nema alternativu!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.