open-navfaktor-logo
search
Trinaesta titula
Lorens Listo dostigao rekord legendarne mostarske laste Emira Balića
Igor Kazić je ovogodišnji pobjednik u kategoriji skokovi na noge
28.07.2019. u 18:20
get url
text
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i Lorens Listo
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i Lorens Listo

Lorens Listo, sa 100 osvojenih bodova, pobjednik je ovogodišnjih jubilarnih 453. tradicionalnih skokova sa Starog mosta, sa najljepše skakaonice na svijetu, visoke 27 metara, u disciplini skokovi na glavu - lasta. Listi je ovo 13 titula najbolje mostarske "laste", te je dostigao rekord legendarne mostarske laste Emira Balića.  Drugo mjesto u disciplini skokovi na glavu pripalo je Stefanu Jeftiću , dok je treću poziciju zauzeo Mustafa Šarić. 

-Osjećaj je fenomenalan, razne emocije su prisutne.  Ovo je bila najteža moja borba. U prvoj seriji skokova primio sam udarac u glavu te mi se sve vrijeme mantalo. Mantalo mi se i na drugom skoku, ali sam ga izveo napamet budući da skačem već 20 godina- kazao je Listo.

Kao što je i najavio, Listo se danas oprostio od skokova s mostarskog simbola.

-Ništa, trenirat ću djecu i mlađu raju da skaču sa Starog mosta, a ja idem u zasluženu penziju- poručio je.

Njemu je nakon proglašenja pobjednika plaketu šampiona dodijelio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Igor Kazić je ovogodišnji pobjednik u kategoriji skokovi na noge, dok su na drugom i trećem mjestu Kenan Masleša i Admir Delić.  Kazić je u oba kruga imao sve desetke.   Kaziću je ovo sedmi trijumf u kategoriji skokova na noge u karijeri koja traje duže od deset godina. Tri godine uzastopno ponio je titulu najboljeg skakača u kategoriji na noge.

-Ponosan sam na sebe, posebno ove godine kada imam najmanje skokova iza sebe pred takmičenje. Osjećam se odlično- kazao je Kazić nakon preuzimanja pehara.

Istaknuo je kako su vremenske neprilike dosta poremetile skakače.

-Ipak je bio veliki pljusak, pa je rijeka povukla grane s obale, što je smetalo skakačima. Voda uvijek mora biti čista da ne bi došlo do povrede, jer ipak je pri skoku 80 km na sat ubrzanje pri ulasku u vodu.Hvala Bogu prošlo je bez povreda- naglasio je Kazić. Pozvao je mladiće koji žele da se okušaju u skokovima da to i urade jer osjećaj neopisiv.

Žiri nije imao nimalo lagan zadatak jer su u nekim kategorijama odlučivale finese.

Takmičilo se ukupno 24 skakača u obje kategorije. Najmlađi skakač i bio je Emil Petrović (2002). Unatoč lošem vremenu Mostarci su bili uz svoje šamione. Nije manjkalo domaćih, a ni stranih gostiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.