open-navfaktor-logo
search
Za sve kriva SDA
Lovrinović traži smjenu Cikotića i Turković, poziva opoziciju da se pridruži HDZ-u i SNSD-u
Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba zastupnika HDZBiH-HNS u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, predložio je Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, da osim smjene ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića predloži i smjenu drugih dvoje ministara koji dolaze iz reda bošnjačkog naroda.
26.10.2021. u 15:51
get url
text

Ovakav prijedlog dao je tokom diskusije o odluci Tegeltije o smjeni ministra Podžića (DF).

Lovrinović je ovakav svoj "zahtjev" obrazložio riječima da SDA ne zna ko je u parlamentarnoj većini i da su rad i ponašanje kolega iz SDA glavni krivac za sve.

- Zato Tegeltiji predlažem da izmijeni odluku i predloži danas smjenu i Selme Cikotića (ministra sigurnosti BiH) i Bisere Turković (ministrica vanjskih poslova BiH). O njenom radu bilo je i danas govora. Znamo šta konzuli šalju. Ima dosta elemenata da je predložite, a za Cikotića nismo ni bili da bude član u Vijeću ministara navodeći njegovu ulogu u ratu – rekao je Lovrinović.

VEZANI TEKST - Oštra diskusija o smjeni Podžića: Kreativan način da se SNSD vrati u institucije BiH

"Kolegama iz opozicije" Lovrinović je preporučio da se priključe HDZ-u BiH i SNSD-u i predlože ministre iz reda bošnjačkog naroda kako bi ih imenovali danas i imali novu parlamentarnu većinu, "pošto SDA sve čini da ne bude parlamentarna većina i ne sviđa im se ova parlamentarna većina".

Na njegov zahtjev, data je pauza nakon koje će Zastupnički dom nastaviti sjednicu.

Lovrinović je Tegeltiji predložio i da, ako danas ne može predložiti i smjenu Cikotića i Turković, da povuče odluku o smjeni Podžića i sve pripremi za narednu sjednicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.