open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Lučić i Sahpaska o položaju Roma: Raditi više na obrazovanju i zapošljavanju
Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić sastao se danas u Sarajevu s ministricom rada i socijalne politike Republike Sjeverne Makedonije Jagodom Sahpaskom, javlja Anadolija.
28.06.2021. u 16:46
get url
text

Lučić je kazao da su razgovarali o inkluziji i integraciji Roma u društvo.

- Zajedničko je mišljenje da trebamo da radimo na stambenom i socijalnom zbrinjavanju Roma, obrazovanju, uključivanju u društvo i zapošljavanje. Kada imamo zaposlenog Roma, onda imamo riješene i ostale stvari - pojasnio je Lučić.

Smatra da u narednom periodu treba da rade na boljem položaju Roma u društvu.

- Njihov trenutni položaj nije na zavidnom nivou. Moramo raditi na obrazovanju Roma - dodao je Lučić.

O položaju Roma u Sjevernoj Makedoniji govorila je ministrica rada i socijalne politike.

- Mi kao država Sjeverna Makedonija potrudili smo se da idemo naprijed kada su u pitanju Romi. Na današnjoj konferenciji imala sam priliku da čujem da su isti problemi, kada su u pitanju

Romi, u našoj državi kao i u državama Zapadnog Balkana. To su problemi koji se odnose na obrazovanje, stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje... - kazala je Sahpaska.

Navela je da su danas imali priliku da razmijene iskustva.

- Kao država postigli smo puno toga. Otvorili smo vrtić u romskog općini u Skoplju u kojem će biti smješteno 306 djece uzrasta do šest godina čime želimo da pošaljemo poruku da su nama sva djeca jednako bitna. Država svake godine subvencionira 400 besplatnih smještaja za djecu koja dolaze iz romskih porodica u vrtićima - pojasnila je Sahpaska.

Prema njenim riječima, svake godine izdvajaju 700 stipendija za učenike osnovnih i srednjih škola.

- Država daje i stipendije za studente iz romskih porodica. Stanovanje Roma je jako bitno pitanje. To je pitanje na kojem mnogo radimo. Omogućili smo i da djeca u vrijeme pandemije, jer se nastava odvijala online, dobiju tablete i laptope - istakla je Sahpaska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.