open-navfaktor-logo
search
SIPA ga uhapsila
Lučić uputio ostavku na mjesto državnog ministra, ogorčen ponašanjem Tužilaštva BiH
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić uputio je ostavku predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.
11.12.2022. u 22:48
get url
text

Lučić je 6. decembra uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje u zloupotrebu položaja. Sud BiH mu je odredio mjere zabrane.

VEZANI TEKST - SIPA uhapsila državnog ministra Miloša Lučića, pronašli ga u teretani

U tekstu ostavke Lučić navodi da je Tužilaštvo BiH generisalo medijsku kampanju protiv njega kojom je "grubo prekršeno" njegovo pravo na presumpciju nevinosti, objavila je Srpskainfo. 

Kao primjer takve tvrdnje navodi saopćenje Tužilaštva od 9. decembra u kome osuđuju odluku Suda da mu odredi samo mjere zabrane "koje su suprotne strateškim opredjeljenjima institucija u borbi protiv korupcije".

- Molim Vijeće ministara da prihvati ponuđenu ostavku – naveo je Lučić.

Ovo znači da Vijeće ministara može, ali nije obavezno, da se izjašnjava o ostavci Lučića.

Lučić je za ministra izabran kao nestranačka ličnost, ali na prijedlog DNS-a čiji je predsjednik Nenad Nešić. 

Tužilaštvo BiH saopćilo je da je Lučić osumnjičen za krivično djelo zloupotrebe položaja, povezano sa više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.

- Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zlouptrebe u oblasti trošenja sredstava namijenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zloupotrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom - pojasnili su iz Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.