open-navfaktor-logo
search
Vlada KS odobrila, ali...
Lud, zbunjen: Sarajevogas će tražiti dodatne količine gasa ako opet budu niske temperature
U jutrošnjem saopćenju Energoinvesta navodi se da je Sarajevogas odustao od nabavke dodatnih količina gasa, iako je Vlada Kantona Sarajeva odlučila prije dva dana da se nabave potrebne količine gasa.
27.01.2022. u 13:33
get url
text

VEZANI TEKST - Odustali od nabavke: Sarajevogasu nisu potrebne dodatne količine gasa

- Umjesto nabavke dodatnih količina gasa, Sarajevogas je svojom porukom e-pošte od 26. januara 2022. u 18.06 sati, obavijestio Energoinvest da mu dodatne količine gasa nisu potrebne, da odustaje od nabavke dodatnih količina, te da ga zadovoljavaju količine gasa koje Energoinvest redovno isporučuje za potrebe Sarajevogasa - navodi se u saopćenju Energoinvesta.

Stoga smo Sarajevogas pitali zašto su odustali od nabavke gasa koja je navljivana, zbog čega su građani bili uznemireni strahujući da bi mogli ostati bez grijanja. Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo je prije dva dana na vanrednoj sjednici donijela odluku da nabavi dodatne količine gasa po tržišnoj cijeni, kako bi spriječila obustavu grijanja za više od 150.000 građana, koji su korisnici Toplana. Za naredni period zatražena je nabavka dodatnih 500.000 kubika gasa, koji bi po ugovorenoj cijeni koštali 372.000 KM, a bit će plaćeni četiri puta više, saopćeno je iz Vlade.  

- Neugodno smo iznenađeni saopćenjem za javnost koje je jutros stiglo iz Energoinvesta, a u kojem je naglašeno da je Sarajevogas odustao od kupovine dodatnih količina gasa na osnovu Odluke Vlade Kantona Sarajevo od 25. januara 2022. godine.

VEZANI TEKST - Posljednja informacija: Sarajevske Toplane dobijaju dovoljne količine gasa

I jučer kao i svaki dan od 1. januara 2022. godine u Federaciju BiH dolazi ograničena količina od 1,2 miliona kubika gasa, što je nedovoljno da zadovolji potrebe svih potrošača tokom ekstremno niskih temperatura. Odluka Vlade KS o kupovini dodatnih količina gasa je otvorena i bit će iskorištena posebno u slučaju dužeg perioda niskih temperature, jer naglašavamo, kada temperature zraka budu značajno ispod nula stepeni, Energoinvest Sarajevogasu ne može osigurati dovoljne količine za podmirenje energetskih potreba Kantona Sarajevo.

Još jednom pozivamo Energoinvest da ovakvim i sličnim saopćenjima ne uznemiravaju dodatno javnost, jer na taj način samo pokazuju da ne razumiju na kojem principu funkcioniše gasni sistem. Također, pozivamo ih na saradnju i spremni smo pružiti svaku stručnu pomoć ukoliko im je neophodna, jer bez obzira šta na papiru piše, Energoinvest je u poslovima nabavke gasa operativno aktivan manje od godinu dana – odgovorili su iz Sarajevogasa i opisali su šta se sve dešavalo kada su Toplane i veći potrošači morali preći na alternativno gorivo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.