open-navfaktor-logo
search
O "najavi" hapšenja
Lukač: Dodik ima pravo na svoje mišljenje, ali to ne znači da on naređuje policiji šta da radi
Ministar unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska (RS) Dragan Lukač govorio je danas o izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojima je najavio akciju hapšenja u vezi s ubistvom načelnika krim-policije u Prijedoru Radenka Bašića.
29.03.2022. u 12:57
get url
text

Lukač je kazao kako Dodik "kao politička ličnost na važnoj fukciji u BiH i lider najjače političke stranke u RS ima pravo na svoje mišljenje".

To, međutim, kako je naveo, ne znači da to mišljenje utiče na rad policije u smislu da se Dodik miješa ili policiji naređuje šta da radi.

- To su akcije koje je policija spremala tih dana u kontinuitetu, te dogovorila i zajedno sa tužilaštvima, koja su bila obaviještena o tome da će biti privedena određena lica koja se dovode u vezu sa ubistvom u Prijedoru - rekao je Lukač.

Kazao je da je u tim akcijama sve urađeno po propisima, te da je i sam sve potrebne informacije, iako je tada bio na službenom putu.

- Moje lično prisustvo na licu mjesta nije neophodno, jer nisam neko ko radi uviđaj, ili odlučuje koje lice će na kraju da se hapsi. To rade naši inspektori u skladu sa ovlaštenjima - rekao je Lukač.

Komentirajući navode da je u policiji u Prijedoru bilo osoba koje su odavala službene informacije kriminalcima, Lukač je rekao da "nijedna policija na svijetu nije imuna na tu pojavu, te da će Ministarstvo provesti opsežnu istragu širom RS-a".

- Sve i jedan policajac za kojeg se dokaže da je bio u kontaktu sa bilo kojim kriminalcem, naročito ako je odavao određene podatke, bit će procesuiran i izbačen iz MUP-a - rekao je Lukač.

Lukač je komentirao i najavljene tužbe osoba koje su privođene u banjoj Luci tokom akcije policije u sklopu istrage ubistva Bašića, kazavši da će policija provjeriti da li su učesnici koji su bili prisutni u toku akcije radili u skladu sa zakonom.

- Sve i jedan policajac koji bude optužen za prekomjernu upotrebu sile će se pojaviti na sudu i dati izjavu, a tužilaštvo i sudovi su tu da cijene da li je bila opravdana upotreba sile - rekao je Lukač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.