open-navfaktor-logo
search
Bez incidenata
Lukač: EUFOR sinoć nije bio vidljiv u Banjoj Luci
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kazao je danas da pripadnici EUFOR-a "nisu bili vidljivi" na sinoćnjem skupu "Sloboda" u Banjoj Luci, koji je organizovala Boračka organizacija RS-a zbog protivljenja odluci visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.
21.04.2022. u 14:21
get url
text

Iz misije EUFOR-a u BiH su ranije najavili da će njihovi vojnici u uniformama nadzirati skup, te da očekuju mirno okupljanje više hiljada simpatizera SNSD-a, kao i da je njihova procjena da upravo ova stranka stoji iza organizacije skupa.

Na pitanje da li su na skupu bili prisutni pripadnici EUFOR-a, Lukač je odgovorio kontrapitanjem novinarima: "Da li ste igdje uslikali pripadnika EUFOR-a u uniformi?"

- Nisu bili vidljivi, da li je neko bio u civilu… Svi su mogli da budu prisutni koji su željeli da prisustvuju tom skupu na bilo koji način – rekao je Lukač.

Lukač je dodao i da je policija RS-a osiguravala ovaj miting i da se nije desio nijedan incident.

Prema procjenama MUP-a RS-a, na skupu "Sloboda" na banjalučkom Trgu Krajine sinoć je bilo pristuno između 16.000 i 18.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.