open-navfaktor-logo
search
Oprečni stavovi
Lukač obećao saradnju Amerikancima, Dodik žestoko napao Ambasadu SAD-a
Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, izjavio je tokom sastanka sa zamjenicom američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Deborah Mennuti da je prioritet u radu MUP-a borba protiv svih vidova kriminala, s posebnim naglaskom na terorizam i organizovani kriminal.
21.10.2021. u 16:52
get url
text

Vijest je to koja je saopćena iz Vlade RS-a, dok istovremeno iz Ambasade SAD-a u BiH poručuju kako će "NATO i dalje ostati uz Bosnu i Hercegovinu kao i u prošlosti".

VEZANI TEKST - Poruka NATO-a: Ostajemo uz Bosnu i Hercegovinu kao i u prošlosti

 

- Aktivno podržavamo partnerstvo BiH s NATO-om, usmjereno na reforme - poručeno je nakon sastanka, a kojem su u sjedištu NATO-a u Sarajevo danas boravili ambasadori zemalja članica ovog bloka. 
 
Paralelno s tim sastankom, na sastanku u Banjoj Luci, Lukač i Mennuti razgovarali su o zajedničkoj saradnji, koja je ocijenjena kao "zadovoljavajuća i kontinuirana", saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Bila je ovo prva posjeta zamjenice američkog ambasadora u BiH resornom ministarstvu, a sagovornici su ovom prilikom izrazili spremnost za nastavak saradnje, precizira se u saopćenju. 

Neposredno nekon vijesti o ovim sastancima, oglasio se i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i Lukačev partijski šef. On je žestoko napao Ambasadu SAD-a u BiH. 

- Ambasada SAD-a u Sarajevu je epicentar nestabilnosti u BiH, što se vidi i po odnosu prema Christianu Schmidtu koji je privatno lice u BiH a ne visoki predstavnik po Aneksu 1 - zavapio je Dodik. 

Ocijenio je "da bi bilo dobro za sve u BiH da Ambasada SAD-a u Sarajevu prestane sa prijetnjama i držanjem lekcija o ustavnosti i kršenju Dejtonskog sporazuma".

- Njihove prijetnje su, balkanskim vokabularom rečeno, siledžijske. Sve vrijeme svog djelovanja su na fonu muslimanskog projekta BiH, lažno se predstavljajući da navodno prave funkcionalnu državu, a u suštini rade za muslimane i pravljenje njihove muslimanske države - izjavio je Dodik.

VEZANI TEKST - Vlada RS-a raspravljala o spornim Dodikovim zahtjevima, Lukač mu se usprotivio

 

Prema njegovim riječima, te njihove (SAD-ove) priče "samo su dokaz više da su oni u stvari Ustavni sud BiH, zajedno sa onima koji su uz stalnu prijetnju silom i sankcijama masovno, uporno i cinično kršili Dejtonski sporazum".

Nakon jučerašnje odluke Skupštine RS-a u Banjoj Luci Ambasada SAD-a objavila je i kako je njihova zemlja spremna koristiti sankcije.

Što se Lukača tiče, za njega se u medijima već danima tvrdilo da je otkazao poslušnost Dodiku, tačnije usprotivio se njegovim namislima da RS izdaje vlastite dokumente građanima. Lukač je, navodno, to otvoreno rekao na sjednici Vlade RS-a, što se Dodiku nimalo nije svidjelo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.