open-navfaktor-logo
search
Demantira da su znali
Lukač tvrdi: OSA nas nije obavijestila da je ugrožena sigurnost Bašića, SIPA je imala informacije
Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač kazao je danas da Obavještajno-sigurnosna agencija BiH nije obavijestila MUP RS-a da je ugrožena sigurnost načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, a nakon što su se takvi navodi pojavili u medijima.
28.03.2022. u 13:31
get url
text

Bašić je ubijen 21. marta u prijedorskom naselju Pećani. Osumnjičeni za ovo ubistvo je Aleksandar Miljatović, dok je kao organizator osumnjičen Dalibor Railić.

- Nikada nas to nisu obavijestili, to nije tačna informacija. Konkretno od OSA-e nismo dobili ništa po tom pitanju – kazao je danas Lukač.

On je naveo da su, međutim, postojale određene informacije "koje su bile u opticaju", da je SIPA u kancelariji u Mostaru imala doušnika, koji je donio informacije da može da dođe do "ugrožavanja policijskog inspektora".

- U toj informaicji je pominjano ime Railića. Međutim, ta informacije je polovinom decembra prošle godine bila u opticaju i proslijeđena u kancelariju u Banjoj Luci, ali nikada zvanično nismo dobili informaciju da može postojati ugrožavanje nekog našeg inspektora. Ni u toj informaicji se nije pominjalo konkretno ime, ali jeste Railić kao neko ko traži mogućeg izvršioca da ubije policajca za novac. Ne znam zašto nam ta informacija nije dostavljena na vrijeme. Vjerujem da smo mogli preduzeti bolje korake i spriječiti ubistvo, jer sigurno bismo reagovali prema Railiću i možda bi to bilo dovoljno da se spriječi ovako jedan gnusan čin – rekao je Lukač.

On je naveo da je potrebno sprovesti kompletnu istragu, te naveo da je direktor SIPA-e Darko Ćulum već pokrenuo određen unutrašnji postupak, da se vidi kako se kretala informacija i zašto nije došla do MUP-a RS-a.

VEZANI TEKST - U Foči uhapšene tri osobe zbog terorizma, sumnjiče sa da su planirali ubistvo policajca

- Mislim da ni on lično nije bio upoznat sa njom i da su operativci na terenu to imali i negdje arhivirali – rekao je Lukač.

Dodao je i da se "teroristički akt u Njujorku desio jer sigurnosne agencije nisu razmjenjivale podatke".

Lukač je kazao danas i da su postojale određene informacije da osobe u Foči imaju namjeru da ugroze jednog polijskog inspektora Federalnog MUP-a i da pripremaju da njegov automobil "dignu u zrak".

- Da li je namjera bila da i njega dignu u zrak… Sve je za očekivati. Odmah sam dao zadatak da se ide na hapšenje i da se procesuiraju i tako spriječi krivično djelo i ubistvo još nekog inspektora u BiH – rekao je Lukač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.