open-navfaktor-logo
search
Kupio sve dionice
Mađarski biznismen blizak Orbanu novi je vlasnik lukavačke cementare
Fabrika Lukavac cement, jedna od dvije najveće cementare u Bosni i Hercegovini, prešla je iz austrijskih u mađarske ruke, saopćeno je iz ove kompanije.
26.12.2023. u 12:35
get url
text

VEZANI TEKST - Lukavačka cementara dobila novog vlasnika

Talentis International Construction Investments Kft iz Mađarske je novi vlasnik ove kompanije bazirane na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, a kupili su 100 posto dionica od dosadašnjeg vlasnika, austrijske firme Asamer Baustoffe AG.

Grupa Talentis je u vlasništvu Lőrinca Mészárosa, jednog od najbogatijih Mađara, kojeg prate kritike zbog njegove bliskosti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Ovo je prva investicija Mészárosa na tržištu Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi na sajtu cementare, krajem prošle sedmice je "okončan proces akvizicije koji je trajao više mjeseci", te su ispunjeni svi uslovi kupoprodajnog ugovora, a upravljačka struktura u fabrici ostaje ista.

Asamer Baustoffe AG je tokom privatizacije u BiH 2001. godine kupila 51 posto vlasništva u cementari, a 2014. godine je postala vlasnik 100 posto dionica.

Fabrika cementa u Lukavcu je osnovana 1974. godine, te prema njihovom sajtu, godišnje može proizvesti više od 900.000 tona cementa, i 700.000 tona klinkera (materijala za izradu cementa).

Bogatstvo Lőrinca Mészárosa, vlasnika kompanije koja je kupila cementaru u Lukavcu, magazin Forbes procjenjuje na oko 1,7 milijardi dolara.

Njegov uspon na listama najbogatijih Mađara je počeo nakon 2010., kada je Orban po drugi put postao premijer te države, piše RSE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.