open-navfaktor-logo
search
Sjednica Parlamenta BiH
Magazinović: Nije ispoštovan dogovor, stoga nema uvjeta da SNSD-ov ministar bude imenovan danas
Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kazao je da ne postoje uvjeti za imenovanje SNSD-ovog ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđana Amidžića jer nije ispoštovan dogovor da na današnjoj sjednici Zastupničkog doma bh. Parlamenta budu razmatrani dodatni evropski zakoni.
22.08.2023. u 08:10
get url
text

VEZANI TEKST - Ko vodi državu: Da li je sastanak u Istočnom Sarajevu novi alibi za dodatne ustupke "Trojke" Dodiku

Kako je naveo u objavi na svom Facebook profilu, informiran je da je za danas u 11 sati, sat prije sjednice Zastupničkog doma, zakazana sjednica Komisije za izbor Vijeća ministara BiH na kojoj treba biti učinjen prvi korak u imenovanju novog ministra finansija.

- U tome ne bi bilo ništa sporno da dogovor nije bio da na istoj sjednici Parlamenta budu razmatrani i dodatni evropski zakoni osim onih koji su već u proceduri.

Nažalost, sjednica Vijeća ministara BiH umjesto prije sjednice Parlamenta je zakazana za dan poslije. Jedino što smo dobili kao dodatni materijal je prijedlog imenovanja novog ministra - napisao je Magazinović.

Dodao je da to znači da dogovor nije ispoštovan i da ne postoje uvjeti da novi ministar danas bude potvrđen u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

- Ukoliko Vijeće ministara u narednim danima usvoji zakone na način kako to od nas traži EU, spremni smo odmah zakazati novu sjednicu Zastupničkog doma na kojoj se osim spomenutih zakona mogu naći i drugi materijali - istakao je Magazinović.

Na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma nalaze se zakon o ombudsmenima, amandmani na predloženi zakon o slobodi pristupa informacijama, te izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koje bi trebale biti skinute s dnevnog reda jer je nadležna komisija odgodila davanje mišljenja o njemu. 

Prije sjednice je sastanak predstavnika stranaka na vlasti, odnosno "Trojke" (SDP, Naša stranka i NiP), HDZ-a i SNSD-a.

Vijeće ministara za sutra na dnevnom redu, od "evropskih" zakona koje spominje Magazinović, ima zakon o sudovima i zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.