open-navfaktor-logo
search
Digitalne usluge
Magazinović zatražio zakon: Kako platiti porez na uplaćenu reklamu na Facebooku, kome se javiti?
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas imenovanje članova Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine iz bošnjačkog, hrvatskog, srpskog naroda i iz reda ostalih, a podnosilac rang-listi kandidata je Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH.
25.05.2021. u 16:59
get url
text

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto (HDZ) kazala je da je prijedlog Kolegija Doma da se obavi glasanje u paketu o imenovanju kandidata s rang-listi: Elvira Lemeša iz bošnjačkog, Valentine Rupčić iz hrvatskog, Rajka Radovanovića iz srpskog naroda, te Slavka Roliha iz reda Ostalih.

Nije bilo rasprave o prijedlozima rang-listi, a zastupnici će se o kandidatima izjasniti na kraju sjednice.

Raspravu nije potaknula ni zastupnička inicijativa Saše Magazinovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi zakon o porezu na digitalne usluge.

Magazinović je kazao da se radi o inicijativi za oporezivanje digitalnih usluga.

- Recimo, reklama na Facebooku. Ako platite reklamu bilo kojem domaćem mediju, vi plaćate porez, ako se reklamirate na Facebooku, ne. Naše zakonodavstvo je zastarjelo i ono trenutno predviđa da osoba koja uplati reklamu, recimo, na Facebooku treba da plati porez, ali kome da se javi, na koji obrazac. To je potpuno jedna neprovodiva norma - kazao je Magazinović.

Uz to, dodao je on, velike tehnološke kompanije ne zarađuju samo na reklamama, već od prodaje i informacija o njihovim korisnicima kao i posredovanja u kupovini, to su online robne kuće.

Magazinović navodi da Evropska komisija priprema prijedlog direktive, ali najveći broj evropskih zemalja ne čeka to, nego su usvojili to zakonodavstvo. To su uradili Francuska, Italija, Austrija, Velika Britanija, Poljska, Mađarska itd., Hrvatska je u pripremi zakona o porezu na digitalne usluge, kao i Slovenija.

Pojasnio je da se ovo odnosi na velike kompanije koje imaju prihode na globalnom nivou od 750 miliona eura i više, dakle ne dotiče se malih razvojnih informatičkih kompanija.

- Komisija za finansije i budžet  je modificirala ovu inicijativu da se ide na reguliranje ove oblasti kroz izmjene Zakona o PDV-u i jednoglasno je usvojila. Uprava za indirektno oporezivanje će reći svoj stav o tom pitanju, mada ako budu slijedili iskustva iz regije, mislim da to neće biti problem - naveo je Magazinović.

Nakon što su iscrpili raspravu o svim tačkama dnevnog reda, data je pauza poslije koje će uslijediti glasanje o svakoj od njih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.