open-navfaktor-logo
search
Odluka predsjednika VSTV-a
Mahmut Švraka razriješen dužnosti člana komisije koja odlučuje o žalbi Gordane Tadić
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halil Lagumdžija razriješio je Mahmuta Švraku dužnosti člana Drugostepene disciplinske komisije u postupku protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Državnog tužilaštva, jer mu uskoro prestaje mandat.
24.08.2021. u 16:21
get url
text

Lagumdžija je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdio da je Švraka razriješen dužnosti članstva ne samo u ovoj nego u svim komisijama jer mu s prestankom mandata u VSTV-u automatski prestaje i mogućnost da bude član disciplinskih komisija kao član Vijeća.

- Postoji neka procjena da se možda do isteka njegovog mandata disciplinski postupak neće okončati. U toj situaciji, sve one radnje koje je ta komisija, čiji je on član, preduzela, pale bi u vodu i sve bi se moralo iznova raditi. To je jedini razlog da li će oni uspjeti dovršiti drugostepeni postupak dok je on član Vijeća - pojašnjava Lagumdžija.

Švraki, kako se navodi na stranici VSTV-a, mandat ističe u septembru 2021. godine, a iako je portal Istraga.ba naveo da on neće biti član komisije zbog disciplinskih prijava koje su podnesene, Lagumdžija je ponovio da je razriješen dužnosti člana komisije samo zbog činjenice što mu prestaje mandat.

Iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) su potvrdili da imaju u radu dvije pritužbe protiv glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS-a Mahmuta Švrake.

- Zakonski rok za njihovo rješavanje je dvije godine - dodali su iz Ureda disciplinskog tužioca.

Protiv Švrake je krajem juna okončan prvostepeni postupak po tužbi da je počinio prekršaj "propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća", a koji se odnosi na nepoštivanje rokova prilikom izbora Željke Radović za glavnu tužiteljicu Okružnog tužilaštva u Doboju, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Švraka nije bio dostupan za komentar do objave ovog teksta.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.