open-navfaktor-logo
search
Obrazložili razloge
Mahmutbegović i Dunović nisu dali saglasnost Čavari na imenovanje Borisa Baruna za sudiju Ustavnog suda FBiH
Predsjednik Federacije Marinko Čavara donio je odluku o imenovanju sudije Ustavnog suda FBiH Borisa Baruna iz reda hrvatskog naroda, a na koju saglasnost nisu dali potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović.
30.01.2023. u 14:21
get url
text

U zajedničkoj odluci su pojasnili kako nije ispoštovana procedura kod predlaganja kandidata.

- U vezi s vašom odlukom želimo vas informirati da nismo u mogućnosti dati pismenu saglasnost na imenovanje sudije Ustavnog suda Federacije. Nije ispoštovana procedura predlaganja kandidata za sudiju Ustavnog suda FBiH koja je propisana Ustavom FBiH kao i Zakonom o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Naime, VSTV je dužan dostaviti prijedlog kandidata za sudiju Ustavnog suda FBiH nadležnim organima zaduženim za imenovanje što uključuje i potpredsjednike FBiH, a što je bila i dosadašnja procedura u postupku imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH - navedeno je u odluci Mahmutbegović i Dunovića.

Dodaje se kako oni ovog puta nisu dobili od VSTV-a listu prijedloga kandidata, niti mišljenje Ustavnog suda Federacije BiH o kandidatima, već samo odluku predsjednika Federacije BiH kojom imenuje sudiju Ustavnog suda Federacije BiH. Time se nisu stekli uvjeti za davanje saglasnosti na odluku o imenovanju sudije Ustavnog suda FBiH.

- Nadalje, svojom odlukom predsjednik FBiH je prejudicirao etničko opredjeljenje sudije iako je već zadovoljena Ustavom propisana minimalna etnička kvota svih konstitutivnih naroda i ostalih.

Obzirom na navedeno, a posebno činjenicu da potpredsjednici FBiH nisu dobili listu prijedloga kandidata od VSTV-a, niti mišljenje Ustavnog suda FBiH o kandidatima za sudiju Ustavnog suda FBiH, očito je da rok od 30 dana za predlaganje sudija Ustavnog suda FBiH, propisan odlukom visokog predstavnika nije počeo teći. Stoga tražimo da se proces imenovanja sudije Ustavnog suda FBiH vrati u Ustavom i zakonom propisanu proceduru - poručili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.