open-navfaktor-logo
search
"Pokušaj diskreditacije"
Mahmutbegović: Ogorčena sam odlukom Senata, Sebija Izetbegović je magistirala sa desecima svjedoka
Potpredsjednica Stranke demokratske akcije (SDA) Melika Mahmutbegović reagirala je povodom odluke Senata Univerziteta u Sarajevu da se prof. dr. Sebiji Izetbegović poništi magistarska diploma.
08.03.2023. u 22:40
get url
text

Istakla je da je ova odluka očigledno politički motivisana, te da je cilj pokušaj diskreditacije prof. dr. Sebije Izetbegović.

- Kao ljekar i kao osoba koja je cijeli radni vijek provela u zdravstvu sam ogorčena takvom odlukom Senata kojom se pokušava diskreditirati zvanje profesorice dr. Izetbegović, a samim time i Medicinski Fakultet i Univerzitet u Sarajevu. Prof. dr. Izetbegović, kao i stotine drugih studenata Medicinskog fakulteta, nije ni mogla pristupiti odbrani magistarskog rada bez da stručne službe Medicinskog fakulteta i akademsko osoblje detaljno provjere sve neophodne preduvjete za odbranu rada i sticanje zvanja magistra. Da su utvrđeni bilo kakvi nedostaci, oni bi bili otklonjeni prije čina odbrane magistarskog rada.

Prof. dr. Izetbegović nije magistrirala sama pred sobom u četiri zida, već skupa sa desecima svjedoka - kolega studenata, članova Naučno-nastavnog vijeća i ostalog medicinskog, stručnog i naučnog osoblja.

Pokušajem targetiranja prof. dr. Izetbegović, Senat je nanio nenadoknadivu štetu Medicinskom fakultetu kao jednoj od najvažnijih visokoškolskih ustanova u regionu i svim onim profesorima koji su učestvovali u educiranju studenata, kao i studentima koji su svoje znanje i zvanje stekli u toj ustanovi.

Ukoliko postoji neki nedostatak u postdiplomskom studiju prof. dr. Izetbegović, a evidentno je da ne postoji s obzirom na to da je pristupila odbrani magistarskog rada i uspješno ga odbranila, to nije odgovornost studenta već onih službi i nastavnog osoblja koje su eventualno napravile takav previd. I te je činjenice svjestan svako ko je studirao na Medicinskom fakultetu. Svjesni su i članovi Senata, ali su im očigledno od činjenica važnije prezime i stranačka pripadnost prof. dr. Izetbegović - poručila je Melika Mahmutbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.