open-navfaktor-logo
search
10. decembar
Mahmutović čestitao Međunarodni dan ljudskih prava: Dostojanstvo, sloboda i pravda za sve
Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Džavad Mahmutović uputio je građanima čestitku povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.
10.12.2022. u 08:57
get url
text

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svakog 10. decembra od 1948. godine kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Opću deklaraciju o ljudskim pravima.

Tema Međunarodnog dana ljudskih prava 2022 je dostojanstvo, sloboda i pravda za sve.

Svijet je suočen sa nevjerovatnim izazovima kad su ljudska prava u pitanju. Bosna i Hercegovina nije izuzetak. Prava svakog pojedinca u Bosni i Hercegovini propisana su Ustavom Bosne i Hercegovine, međunarodnim ugovorima ili konvencijama koje je BiH potpisala, kao i zakonima.

- S pozicije zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice u BiH i zadaća ministarstva moram reći da ovo nisu bile najuspješnije godine rada ministarstva. Teška politička situacija koja je obilježila ovaj mandat Vijeća ministara rezultirala je vrlo malim ili gotovo nikakvim napretkom u oblasti ljudskih prava. Nisam ponosan na to ali valja priznati i preuzeti odgovornost i okrenuti novu stranicu, te u narednom periodu pokušati ostvariti bolje rezultate. Osposobljeni smo u kadrovskom i svakom drugom smislu da rezultati budu bolji i vjerujem da će tako biti ubuduće - naglašava Mahmutović.

Bosna i Hercegovina ne ispunjava svoje međunarodne obaveze, pa tako nije usvojen Zakon o ombudsmenu za ljudska prava BiH, kao ni Zakon o pravima žrtava torture BiH. Jedan od najvažnijih i po mnogima najtežih zadataka koji su postavljeni pred Bosnu i Hercegovinu u njenom procesu daljnje integracije u Evropsku uniju svakako je uspostava društvenog mira kroz proces tranzicijske pravde. I dalje ne postoji cjelodržavna strategija za tranzicijsku pravdu.

- Ovo su samo neki od krupnijih primjera. Glad i siromaštvo se rapidno šire, ekonomska i socijalna prava ogromnog broja ljudi su ugrožena, građanski prostor se smanjuje, sloboda medija i sigurnost novinara su u opasnom padu, povjerenje u institucije se gubi. Pandemija Covid-19 dovela je do povečanja nasilja nad ženama i djevojčicama. Netolerancija na svakom koraku - ističe Mahmutović.

Sljedeće godine obilježavamo 75. godišnjicu važne Opće deklaracije o ljudskim pravima, a poštivanje ljudskih prava nije ništa drugo nego pobjeda zdravog razuma.

- Mi u Bosni i Hercegovini moramo raditi na podizanju svijesti naših građana kada su ljudska prava u pitanju. Moramo znati koja su to naša prava, kako ih uživati i kako jednako pružiti i drugima oko nas - govori zamjenik ministra za ljudska prava.

Ljudska prava su osnova ljudskog dostojanstva i suština mirnog, inkluzivnog, fer, ravnopravnog i prosperitetnog društva.

- Koristim ovu priliku da čestitam Međunarodni dan ljudskih prava sa iskrenom nadom da će svijet uskoro biti bolje mjesto za život, da će dostojanstvo, sloboda i pravda biti nepobitni dio Bosne i Hercegovine i cijelog čovječanstva - zaključio je Mahmutović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.