open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Mahmutović: Stranci u BiH vode državu, formiraju vlast, Schmidt je ušao u političko blato
Dževad Mahmutović, profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli, koji je kao član Pravnog savjeta SDA radio na zahtjevima podnošenim Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine u cilju zaštite državne imovine upozorava kako u posljednjoj situaciji nije morao reagirati visoki predstavnik, već je predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić u skladu sa nadležnostima koje ima mogla donijeti privremenu mjeru.  
02.03.2023. u 07:49
get url
text

Christian Schmidt je 27. februara donio odluku kojom je suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, objavljen u Službenom glasniku RS-a i koji je 28. februara trebao stupiti na snagu. 

VEZANI TEKST - Visoki predstavnik suspendovao primjenu Zakona o nepokretnoj imovini RS-a

Nikada do sada, podsjeća Mahmutović, Ustavni sud BiH nije nije reagovao privremenom mjerom kada je zahtjev bio u vezi sa državnom imovinom, iako je u Pravilima suda, član 64 stav 2, navedeno da "izuzetno, predsjednik Ustavnog suda može, u nemogućnosti sazivanja sjednice, da odredi privremenu mjeru za koju smatra da treba da bude donesena u interesu stranke ili pravilnog vođenja postupka".

- Radio je visoki predstavnik i do sada ono što je jučer, ali je u ovoj situaciji malo simptomatično to djelovanje. Djeluje kao da Schmidt želi da nam, tako da kažem, zamaže oči. Mislim da je ovo uvertira u donošenje odluke kojom će se osigurati "Trojki" da bude vlast u Federaciji BiH milo volje glasača. Mogao je donijeti odluku kojom stavlja van snage ovaj zakon jer ovo je već treći put da će Ustavni sud BiH rješavati zahtjeve za ocjenu ustavnosti zakona koji je proglašen neustavnim. Volio bih da griješim, ali ispast će kao evo zaštitio sam državnu imovinu, a onda će donijeti odluku koja će biti jednokratna, samo da bi se uspostavila vlast u Federaciji. Time ponovo, kao i Izbornim zakonom i Ustavom FBiH ide na ruku HDZ-u, nije bitan potpis Refika Lende, jer ima većina u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Nisam protiv da nametne takvo rješenje, ali da to bude trajna kategorija, a ne samo da se primjenjuje sada - pojašnjava Mahmutović za Faktor. 

Općenito, naš sagovornik smatra da se međunarodna zajednice počela previše miješati u unutrašnje stvari države Bosne i Hercegovine - vodi državu, formira vlast, implementira izborne rezultate, a to ukratko znači da je BiH protektorat.  

- Izlaze iz okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma. OHR je uspostavljen da pomogne da kada baš ne mogu vlasti u BiH da se dogovore oko stvari koje ugrožavaju funkcionisanje države, njen suverentitet, a posljednjim potezima mislim da su izašli iz okvira Dejtonskog sporazuma. Vidimo to po lobiranjima koja su javna, a posebno je visoki predstavnik ušao u političko blato. Ako ubrzo ne izađe iz toga, ugušit će se u tom blatu, uništit će poziciju visokog predstavnika, smisao demokratije, izbora - smatra Mahmutović. 

Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom, u aprilu 2022. dopunjeno sa odluama Ustavnog suda, voda, poljoprivredno, šumsko zemljište.

U martu 2005. godine tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown donio je Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine

U aprilu prošle godine Schmidt je donio izmjene i dopune ovog zakona. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.