open-navfaktor-logo
search
Agencija za bankarstvo
Mahmuzić: Veliki interes za kupovinu Sberbank BH, čekamo instrukcije iz Austrije
Evropska centralna banka (ECB) ocijenila je da Sberbank Evrope AG i njene dvije podružnice, Sberbank d.d. u Hrvatskoj i Sberbank banka d.d. u Sloveniji - propadaju ili će vjerovatno propasti zbog pogoršanja njihove likvidnosti, a sve se dešava nakon ekonomskim sankcija Zapada prema Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.
28.02.2022. u 12:25
get url
text

VEZANI TEKST - Agencija za bankarstvo FBiH: Klijenti mogu podići novac iz Sberbank, čekamo mišljenje Ambasade SAD-a

Što se tiče Sberbank BH, nju je od jučer preuzela Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine. Na taj način su strahovi građana koji su klijenti banke barem za jedno vriijeme otklonjeni. Dan kasnije direktor Agencije Jasmin Mahmuzić za Faktor kaže: 

- Banka je u vlasničkom smislu sada u potpunosti izvan Rusije. Kao što sam rekao jučer, banka u BiH odlično posluje. Na ovaj potez smo se odlučili kako bi zaštitili depozite građana. Ne postoji vanjski rizik kada je u pitanju poslovanje banke - ističe Mahmuzić.

Austrijska matična banka Sberbank Evrope AG je u vlasnik Sberbank BH. Ukoliko ona bude ugašena ili u ekonomskom smislu likvidirana, šta će se dešavati sa Sberbank BH?

VEZANI TEKST - Agencija za bankarstvo Federacije BiH preuzima Sberbanku, depoziti građana su sigurni

- U tom slučaju austrijsku banku preuzima likvadicioni upravnik. Sberkbank BH može ići u prodaju i moram naglasiti da već postoji veliki interes za njenu kupovinu.

Zasad imamo četiri inicijalna subjekta zainteresovana za kupovinu - govori Mahmuzić i dodaje da iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država nisu imali posebne upute Agenciji šta da rade sa Sberbank BH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.