open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Majka Srebrenice: Ukoliko visoki predstavnik u BiH ne reaguje bojim se da više nećemo moći doći do Kravice
Majkama Srebrenice i drugim preživjelim žrtvama genocida i ove godine je onemogućen ulazak u dvorište zemljoradničke zadruge Kravica kod Bratunca, gdje je u jednom danu ubijeno 1.316 Bošnjaka uglavnom iz Srebrenice.
13.07.2022. u 17:47
get url
text

Porodicama žrtava nije dozvoljeno da u prostoru ovog objekta polože cvijeće i odaju počast svojim najmilijima, a jedna od preživjelih Šuhra Sinanović, koja je danas bila prisutna na stratištu Kravica, za Fenu je kazala da je na tom mjestu ubijen njen muž, djever i mnogobrojna familija.

- Umjesto da danas postavimo spomen ploču na mjesto počinjenog zločina, nas je zatekla zatvorena kapija. Mi ne možemo nikad zaboraviti naše najmilije i ono što se njima desilo. Nažalost, mnoga djeca su odrasla bez oca i ne znaju šta je očeva ljubav. I mojoj kćerki svakim danom sve više i više nedostaje njen otac, iako je danas odrasla osoba - kazala je Sinanović.

Napominje da su predstavnice udruženja majki pisale članovima Vijeća za implementaciju mira (PIC) da se obustavi rekonstrukcija na objektu zemljoradničke zadruge i da se ne prikrivaju dokazi počinjenog zločina.

- Pisali smo svim ambasadama zemalja članica PIC-a da obustave radove, da se ne izbrišu dokazi. Najgore kad pisani zahtjev ostane mrtvo slovo na papiru. Ukoliko visoki predstavnik u BiH ne reaguje bojim se da više nećemo moći doći do Kravice. Iz godine u godine je sve gore i bojim se da će nam u narednom periodu biti uskraćena obilježavanja na pojedinim stratištima - upozorila je Sinanović.

Iz američke ambasade u Bosni i Hercegovini izrazili su DANAS zaprepaštenje odlukom gradonačelnika Bratunca da članovima porodica žrtava uskrati pristup lokalitetu Kravica.

Iz Ambasade poručuju da današnja odluka gradonačelnika ne mijenja fundamentalnu činjenicu da se u julu 1995. godine u i oko Srebrenice dogodio genocid, uključujući i Kravicu.

U okviru obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine, preživjele žrtve genocida danas su obilazile mjesta masovnog stradanja Bošnjaka iz jula 1995. godine.

Prvo mjesto koje posjetili je zgrada Osnovnog suda u Srebrenici, zatim staru policijsku stanicu u Srebrenici, te zgradu elektroprenosa u Potočarima. Također u okviru posjete stratištima, preživjeli su, pored Kravice, posjetiti Budak lokaciju masovne grobnice, Novu Kasabu, Orahovicu, Petkovce, Branu, Branjevo, Kozluk, kao i Pilicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.