open-navfaktor-logo
search
Pozvali na reakciju
Majke Srebrenice i Udruženje žrtava pisali Kajganiću i Lagumdžiji; Tahirović: Ako ne znaju, neka se povuku
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa uputili su otvoreno pismo predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halilu Lagumdžiji i glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanku Kajganiću, u kojem su zatražili da preuzmu odgovornost i počnu raditi posao za koji su plaćeni i da zaštite dignitet majki Srebrenice, a ukoliko imaju prepreke koje ne mogu prevladati da časno podnesu ostavke. 
27.04.2023. u 11:08
get url
text

Iz udruženja su naglasili da "dok se cijeli svijet klanja i sa dubokim poštovanjem divi majkama Srebrenice, njihovoj hrabrosti, ustrajnosti, neviđenoj borbi za pravdu, istinu, koje istovremeno uzdignute glave, ponosno iznose činjenice o genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini bez bilo kakve namjere da vrijeđaju bilo koga drugog i drugačijeg, u našoj državi traje neviđena hajka, ponižavanje i vrijeđanje majki, njihovog dostojanstva, iznošenje gnusnih laži na račun majki i ubijenih u genocidu". 

- Takva praksa traje godinama bez ikakvih sankcija od pravosuđa u Bosni i Hercegovini - istakli su.

Naglasili su da je krajnje vrijeme da čelni ljudi poput predsjednika VSTV-a i glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine preuzmu odgovornost i počnu raditi posao za koji su plaćeni i da zaštite dignitet majki, a ukoliko imaju prepreke koje ne mogu prevladati da časno podnesu ostavke.

- Vaše bježanje od odgovornosti za posao koji radite je neshvatljiv. Preuzmite odgovornost i hrabro odgovorite na krajnji bezobrazluk od pojedinih lidera - poručili su u otvorenom pismu Lagumdžiji i Kajganiću iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa.  

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, kaže za Faktor kako je vrijeđanje kontinuitet te da postaje sve žešće.

- Tužilaštvo BiH je prije mjesec dana reklo da ne zna kako procesuirati one koji negiraju genocid, ali i druge ratne zločine. Od tada imamo sve žešće napade, sve veće negacije. Jednostavno moraju pronaći model kako će raditi. Ako ne znaju, neka se povuku. To je ljudski - istakao je on.

Na naše pitanje da li su planirali i neke konkretne korake nakon ovog pisma Tahirović odgovara:

- Mi uvijek imamo u planu naredne korake. Vidjet ćemo njihovu reakciju na osnovu koje ćemo odlučiti kako ćemo mi postupiti.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.