open-navfaktor-logo
search
Genocid
Majke Srebrenice: Tražit ćemo svoje najmilije do posljednje kapi krvi
Na Trgu slobode u Tuzli organizovano je okupljanje mimohod majki i žena Srebrenice i Podrinja u spomen na žrtve genocida nad Bošnjacima Srebrenice koji su izvršili pripadnici Vojske i MUP-a RS-a.
11.09.2023. u 13:57
get url
text

Od 1996. godine i formiranja Udruženja "Žene Srebrenice" organizuju se mirna okupljanja svakog 11. u mjesecu.

- Godine prolaze, ali, imam osjećaj, sve je gore i gore. Znamo da je za identifikaciju potrebno dati kap krvi, a, obećavam, mi ćemo tražiti svoje najmilije do posljednje kapi krvi. Zamolila bih porodice koje su identificirale svoje namilije da pristanu na organizaciju dženaze jer godine prolaze i ko zna da li će se ikada više pronaći neka koščica. Svjedoci smo minimiziranja i negiranja genocida, gledamo okupljanja na takozvanim međuentitetskim linijama, a naša poruka političarima je da neki od njih prvo ne misle sebi i svom narodu dobro, pa onda svima nama - kazala je Nura Begović, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice".

FOTO: AA

Džemati Dobrnja, Donja Obodnica i Donji Čaklovići Medžlisa Islamske zajednice Tuzla proučili su hatma-dovu i predali ih pred duše šehida Srebrenice i Podrinja.

- Mi smo se pridružili okupljanju majki i žena Srebrenice i to u kontinuitetu radimo. Moramo istrajati na tom putu do konačne istine, konačnog pronalaska svih šehida i kažnjavanja onih koji su počinili genocid - rekao je imam džemata Dobrnja Ibrahim ef. Softić.

Mirno okupljanje majki i žena Srebrenice i Podrinja završen je učenjem Fatihe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.