open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Majkić potvrdila: Dom naroda s dnevnog reda skida sniženje stope PDV-a
Dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim se uvodi niža stopa za osnovne životne namirnice, definitivno će biti skinuta s dnevnog reda sjednice Doma naroda zakazane za ponedjeljak, zajedno s još devet drugih tačaka, kazala je Dušanka Majkić (SNSD), predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda.
12.05.2022. u 15:33
get url
text

VEZANI TEKST - Pendeš, Bećirović i Špirić nisu došli: Upitno hoće li Dom naroda razmatrati sniženje stope PDV-a

Sjednica ove komisije danas nije održana zbog nedostatka kvoruma. Došla su tri člana i to Majkić, Lidija Bradara (HDZBiH) i Amir Fazlić (SDA). Nisu se pojavili Marina Pandeš (HDZBiH), Denis Bećirović (SDPBiH) i Nikola Špirić (SNSD). 

- Pošto se radi o tačkama koje su planirane da budu na sjednici Doma naroda PSBiH zakazanoj za ponedjeljak, 16. maja, svih deset tačaka koje je Komisija danas trebala razmatrati bit će skinute sa sjednice Doma naroda - navela je Majkić.

Očigledno je da, mada je sjednica ove komisije odgođena, Majkić nema namjeru sazvati je ponovo do sjednice Doma naroda.

Tako se, osim PDV-a, na dnevnom redu ipak neće naći ni izmjene Zakona o javnim nabavkama, koji je jedan od "evropskih" uvjeta, kao ni dopune Zakona o finansiranju institucija BiH kojim se predviđa da je za vrijeme privremenog finansiranja institucija Bosne i Hercegovine, u slučaju kada nema budžeta, dozvoljeno finansiranje izbora.

VEZANI TEKST - Iz SNSD-a potvrdili da je sve na čekanju zahvaljujući njima, za njih problemi BHRT-a nisu za PSBiH

Komentirajući činjenicu da sjednice parlamentarnih komisija nerijetko budu otkazane zbog nedostatka kvoruma, Majkić je kazala da je sredina maja i da "već počinju polako ljudi da razmišljaju o kampanji i dobro pozicioniranje za naredne izbore im je mnogo važnije nego održavanje određene komisije".

- Ne trpe nikakve sankcije i to im omogućava komotnu poziciju da se ponašaju onako kako im odgovara - ustvrdila je Majkić.

Istovremeno, delegati iz HDZ-a BiH i SNSD-a su jučer kroz Ustavnopravnu komisiju onemogućili da Dom naroda u ponedjeljak uopće razmatra zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, iako je riječ jednom od tri ključna zakona za dobijanje kandidatskog statusa BiH. Slično su nedavno uradili zastupnici te dvije stranke kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na poboljšanje integriteta izbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.