open-navfaktor-logo
search
Ponovo o nafti
Majkić tražila ukidanje akciza na 30 dana, umjesto šest mjeseci, šta će SNSD uraditi u Domu naroda?
Dušanka Majkić (SNSD), delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predložila je amandaman kojim bi akcize na naftu bile ukinute na 30 dana, umjesto na šest mjeseci uz mogućnost novog produženja, kako je navedeno u izmjenama Zakona o akcizama.
23.08.2022. u 14:03
get url
text

Ona je ovo predložila danas na sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda, kojom predsjedava.

Njen amandman je odbijen i komisija je, u drugoj fazi i bez amandmana, prihvatila izmjene Zakona o akcizama u tekstu u kojem ga je prvo usvojio Zastupnički dom po hitnom postupku, a potom Dom naroda u prvom čitanju u okviru redovnog postupka.

VEZANI TEKST - U ponedjeljak konačna riječ o povećanju plaća namještenicima i vojnicima i ukidanju akciza na naftu

Dom naroda će se konačno, u drugom čitanju, o ukidanju akciza izjašnjavati na sjednici u ponedjeljak. No teško je reći šta će se desiti imajući u vidu da amandman Dušanke Majkić nije imao podršku nadležne komisije, a bez glasova delegata iz SNSD-a zakon ne može proći.

Postoje stavovi u Parlamentu BiH da SNSD ne bi smio kalulisati uoči izbora i oboriti zakon ili odužiti njegovo donošenje, ali da je sve moguće.

Ako se desi da Dom naroda usvoji izmjene zakona uz amandman Dušanke Majkić, slijedi procedura usaglašavanja teksta zakona sa Zastupničkim domom, što bi moglo čak dočekati novi saziv Parlamenta BiH. Primjera radi, samo na usaglašavanje dopuna Zakona o PDV-u čekalo se dva mjeseca.

Sama Majkić je nakon sjednice Komisije za finansije i budžet izjavila da je Narodna skupština RS-a donijela zaključke po pitanju akciza i naložila delegatima i zastupnicima "kako će se ponašati".

- Nemam ja šta da mislim kada je to u pitanju. Ono što je Zastupnički dom uradio, da je Dom naroda usvojio na isti način kao oni po hitnoj procedure, BiH ne bi imala zakon o akcizama – odgovorila je Majkić pomalo ljutito na novinarska pitanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.