open-navfaktor-logo
search
Rastu troškovi
Mala i srednja preduzeća zahtijevaju hitno podizanje praga PDV-a sa 50 na 100 hiljada maraka
Mali poduzetnici u Bosni i Hercegovini traže podizanje praga PDV-a sa 50 na stotinu hiljada maraka jer ne mogu više pozitivno poslovati zbog inflacije, skupih repromaterijala i zbog toga što su morali povećati plaće radnicima.
09.04.2023. u 22:01
get url
text

Iako je Nacrt zakona o PDV-u BiH na čekanju već dvije godine, još se ne zna kada će biti usvojen, a u međuvremenu gase se mala preduzeća.

U razgovoru sa nekoliko poduzetnika malih preduzeća svi ponavljaju isto u cijeloj Bosni i Hercegovini. Kažu da je repromaterijal za proizvodnju bez obzira na to o kojoj se grani privrede radi poskupio od 20 do 100 posto. Zbog toga su prinuđeni da povećavaju cijene svojih usluga i proizvoda, kao i plaće svojim radnicima. Mjesečne obaveze rastu i pokušavaju to nadoknaditi povećanjem obima posla, a nemaju novca za povećanje proizvodnje, a promet od 50 hiljada maraka na godišnjem nivou brzo se dostiže.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kaže za Faktor da prosječno preduzeće u Federaciji BiH ima 17 zaposlenih i oni su u kategoriji malih preduzeća.

- Tako da u cijeloj BiH mi nemamo mnogo velikih preduzeća jer većina su srednja ili mala preduzeća. Ima i mnogo mikro preduzeća sa nekoliko zaposlenih i svaki pa i mali trošak odražava se na njihovo poslovanje i razvoj. Kada krenemo od pandemije korone, poskupljenja, goriva, gasa, struje, pa agresija na Ukrajinu, onda možete misliti kako mogu pozitivno poslovati ova preduzeća. Uz to veliki pritisak je na plaće i minimalne plaće ne mogu rasti u nedogled. To većina malih preduzeća ne može izdržati. Udruženje poslodavaca odavno traži da se za mala i srednja preduzeća PDV plaća po naplati fakture. Jer malim preduzećima je veliki problem da plate PDV, a nisu naplatili svoja potraživanja – ističe Smailbegović.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH potvrdili su da je u prošloj godini primljeno više zahtjeva za registraciju u sistem PDV-a. To znači da je obim poslovanja preduzeća prelazio 50 hiljada maraka. I ističu da je Nacrt zakona o PDV-u koji predviđa povećanje stope usvojen još prije dvije godine.

O novom zakonu o PDV-u još se usklađuju mišljenja Direkcije za evropske integracije i Ministarstva pravde BiH. Nakon toga Nacrt zakona o PDV-u trebao bi biti dostavljen Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH na izjašnjavanje, a potom u dalju proceduru u Vijeće ministara te u Parlamentarnu skupštinu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.