open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Male kazne: Sud odbacio sporazume optuženima da su tražili pare za posao u Elektroprenosu
Okružni sud u Banjoj Luci odbacio je danas sporazume o priznanju krivice koje su trojica optuženih za trgovinu uticajem, a u vezi zapošljavanja u državnoj kompaniji "Elektroprenos BiH", sklopili sa Republičkim javnim tužilaštvom RS-a.
22.02.2023. u 13:25
get url
text

Tužiteljica Sanja Tadić - Stojisavljević sklopila je ranije sporazume u kojima su bile predložene zatvorske kazne ispod zakonom propisanih za ovo krivično djelo.

Sporazume su sklopili bivši izvršni direktor za kadrovske poslove i član Uprave "Elektroprenosa BiH" Vinko Đuragić (67) na deset mjeseci zatvora, zaposlenik Gradske uprave Banjaluka Želimir Rokvić (51) na devet mjeseci i nekadašnji elektromonter u "Elektroprenosu" Dalibor Simić (42) na osam mjeseci zatvora. Za ovo krivično djelo predviđena je kazna od jedne do pet godina zatvora.

Optužnica ih tereti da su od Saše R. iz Doboja zahtijevali 15.000 KM kako bi mu omogućili da se zaposli kao monter u "Elektroprenosu BiH".

Sudija Blagoje Dragosavljević koji sudi u ovom predmetu danas je donio odluku da odbacuje ovakve sporazume, te ukratko obrazložio razloge.

 - Kaznama zatvora čije je izricanje predloženo u sporazumima ne može se ostvariti svrha kažnjavanja, naročito generalna prevencija, da utječe na druge da ne čine krivična djela - istakao je Dragosavljević i naveo da optuženi ovako predložene kazne mogu i platiti iznosom koji je približan onome koji su tražili čineći predmetno krivično djelo.

U optužnici se navodi da se, krajem oktobra 2020. godine, a nakon konkursa za zasnivanje radnog odnosa za više radnika u "Elektroprenos BiH", Đuragić sastao sa Rokvićem preko kojeg je za sebe zahtijevao nagradu da bi korištenjem svog službenog položaja posredovao u zapošljavanju prijavljenih kandidata. Predao mu je spisak sa podacima kandidata, zahtijevajući za sebe 10.000 KM za kandidate sa visokom stručnom spremom i 8.000 KM za one sa srednjom stručnom spremom.

Rokvićev zadatak je bio da kontaktira kandidate i pronađe one koji su voljni da plate navedeni iznos, a on je potom spisak predao Simiću, kako bi ostvario kontakt s kandidatima i od njih zahtijevao od 13.000 do 15.000 KM za radno mjesto.

Dodaje se da su iznos uvećali za njima pripadajući dio. Nabavili su i mobilne telefone, pa je Simić pozvao kandidata Sašu R. i predstavio se kao Željko ispred komisije i zahtijevao 15.000 KM kako bi posredovao u njegovom zapošljavanju.

Oštećeni mu je naknadno poslao poruku: "Donio sam odluku, pristajem", pa su se sastali u jednom tržnom centru u Banjoj Luci. Međutim, Saša R. je sve prijavio policiji, a trojica optuženih su uhapšeni u akciji "Napon" u februaru 2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.