open-navfaktor-logo
search
Ima i ministara
Mali kanton, puno krokodila: Ko vodi nove stranke koje su se borile za vlast u BPK
Bosansko-podrinjski kanton ima najmanje stanovnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali se za vlast u ovom kantonu na Općim izborima održanim 2. oktobra borilo više stranaka nego u, naprimjer, Kantonu Sarajevo.
17.10.2022. u 21:50
get url
text

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, BPK ima 23.734 stanovnika, a kandidate za izbore imalo je 18 stranaka i jedna koalicija.

Poređenja radi, u Kantonu Sarajevo, koji po popisu iz 2013. godine ima 413.593 stanovnika, za vlast se borilo 17 političkih subjekata. U najmnogoljudnijem kantonu u FBiH Tuzlanskom, koji ima 445.028 stanovnika, na izbore su izašle 22 stranke.

Stoga je BPK svojevrsan politički fenomen, gdje je izborni prag prešlo čak 13 stranaka, od 19 subjekata koji su se prijavili na izbore, a mjesta u Kantonalnoj skupštini ima za 25 zastupnika. Interesantno je i što se u najmaloljudnijem kantonu uporno rađaju nove stranke, a neke od njih vode odranije poznata imena iz drugih stranaka. Tako su, naprimjer, dva aktuelna ministra iz NBL-a sada na čelu nove stranke koja je izašla na izbore.

VEZANI TEKST - Od najavljenih deset, koalicioni sporazum u BPK potpisalo sedam stranaka: Mijenjat će i "izborni plijen"

Koalicioni sporazum u ponedjeljak je, od ovih 13 stranaka, potpisalo njih sedam, mada je bilo najavljeno deset. Time, kako tvrde, imaju 15 zastupnika. Od tih sedam stranaka skoro pola su upravo one "svježe" i lokalne. Sporazum su potpisali Narod i pravda, Novi početak, SDP, Stranka za BiH, Nova politička inicijativa, BH demokrati i SBB. Očekuje se i bar jedan zastupnik Nezavisne građanske liste. Odustala je Liberalna stranka, kao i DF.

Najviše glasova za Skupštinu BPK, kada su u pitanju "nove snage", osvojila je stranka Novi početak. Njen osnivač je poduzetnik Emir Hubjer. Stranka je osvojila 1.420 glasova na Općim izborima za BPK.

Tu je i Nova politička inicijativa koja je osvojila 916 glasova. Prvi na listi je Rasim Mujagić, koji je u Skupštinu BPK na prošlim izborima ušao kao zastupnik Liberalne stranke iz koje je potom izašao i osnovao novu.

Na izbore je izašla i Bosanska narodna stranka BNS koja je osvojila 654 glasa. Prvi na listi, a drugi po glasovima, je Armin Mandžo, ministar unutrašnjih poslova BPK, kojeg je na tu poziciju predložila Goraždanska priča. Prva po glasovima u BNS-u je Berina Fejzić, kći Edima Fejzića, federalnog parlamentarca čija je stranačka pripadnost, kako piše, Goraždanska priča-BNS. Po finansijskom izvještaju za 2021. godinu koji je dostupan na stranici CIK-a, predsjednica BNS-a je Medina Kulelija, vijećnica u Gradskom vijeću Goražda.

Nova je i stranka Nezavisna građanska lista, koja je osvojila 652 glasa građana BPK. Predsjednik te nove stranke je ministar finansija BPK Esad Kanlić, koji je osvojio najviše glasova među svojim kolegama kandidatima. On je za ministra imenovan na prijedlog Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL). Kanlićev kolega, ministar urbanizma, prostornog uređenja i zaštite okoline BPK Bojan Krunić je bio predsjedavajući osnivačke skupštine Nezavisne građanske liste. I on je na ministarsku funkciju stigao kao prijedlog NBL-a.

Izborni prag je prešla i relativno nova stranka Bh. demokrati-Džebrail Bajramović sa 620 glasova. Bajramović je vijećnik u Gradskom vijeću Goražda. Ranije je bio u Stranci dijaspore BiH. Bh. demokrati su registrovani 2020. godine. Na stranici Gradskog vijeća Goražda piše da je Bajramović po zanimanju penzioner, na drugom mjestu je pisalo da je zanimanje predsjednik Bh. demokrata. Na stranici dzebrailbajramovic.wordpress piše da je uspješan privatni poduzetnik u više firmi, te da je penzionisani poručnik Armije RBiH i RVI.

Džebrail Bajramović

Tu je i Liberalna stranka osnovana u Goraždu 2013. godine koja je osvojila 567 glasova. Predsjednica stranke je Daliborka Milović.

Na izbore je izašla i Republikanska stranka koja pak nije prešla izborni prag, sa 408 glasova. Najviše glasova je osvojio Denis Kulović. Ovu stranku je skoro nemoguće naći na interetu. Ime Denis Kulović spominjnano je na prethodnim izborima, kada je bio kandidat SBB-a.

Prag nije prešla ni stranka koja se zove Radom za boljitak Goražde, gdje je prvi na listi bio Sejad Tatarin, koji je federalni parlamentarac koji se vodi pod Goraždanska priča/Narodna stranka Radom za boljitak.

Ubjedljivo najviše glasova za Skupštinu BPK osvojila je SDA, 2.123 glasa. Iza nje je Narod i pravda sa 1.447 glasova. U BPK su prebrojani svi glasovi, odnosno obrađena sva biračka mjesta.

Rezultati izbora 2022. za BPK

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.