open-navfaktor-logo
search
Usporena procedura
Malo pozicija, mnogo ambicija: Zašto još nije imenovana nova Vlada KS?
Da je Kanton Sarajevo (KS) mjesecima bez ministra zdravstva, te da je "obezglavljen u glavnom resoru za suzbijanje posljedica pandemije", upozorili su, sasvim opravdano, predstavnici nove skupštinske većine pri predaji potpisa za smjenu Vlade KS.
18.12.2020. u 21:15
get url
text

Devetog oktobra je 18 zastupnika potpisalo zahtjev za sazivanje sjednice na kojoj bi se izglasalo nepovjerenje Vladi, a ta je skupštinska većina u međuvremenu "podebljana" i podrškom donedavne zastupnice SDA Admele Hodžić.

Kako bi se tranzicija vlasti olakšala, a svi procesi ubrzali, premijer Mario Nenadić je 18. novembra podnio ostavku, što je ozvaničilo pad Vlade KS, te otvoren prostor za imenovanje novog saziva. Prepreka nije bio ni vitalni nacionalni interes bilo kojeg zastupnika bivše većine ili izostanak pečata, koji je bio na svom mjestu, s obzirom na to da ovaj put nije bilo skupštinskih zastupnika koji "nisu bili svjesni" protivpravnosti njegove krađe.

Prema utvrđenim vremenskim okvirima, koji propisuju obavezu dostavljanja prijedloga ministara 12 dana prije održavanja sjednice na kojoj bi se potvrdilo imenovanje Vlade, KS je mogao dobiti novu izvršnu vlast, pa samim tim i novog ministra zdravstva, još krajem novembra.

Međutim, iako je nova većina insistirala na smjeni pozivajući se upravo na upražnjenu poziciju ministra zdravstva u periodu pandemije koronavirusa, to se nije dogodilo. Umjesto što skorijeg imenovanja ministra zdravstva, nova skupštinska većina je "zapela" na raspodjeli resora, te strukturi Vlade KS koja nije odgovarala apetitima svih fragmenata nove većine koji su bili zainteresirani za pozicije u institucijama vlasti.

Umjesto što skorijeg imenovanja Vlade ili hitnih sjednica posvećenih borbi protiv pandemije i saniranju njenih negativnih ekonomskih posljedica, nova skupštinska većina je sazvala hitnu sjednicu posvećenu reorganizaciji Vlade KS na način da se spoje dva ministarstva, a da se jedno podijeli na dva.

Potrebu hitnog usvajanja zakona koji bi omogućio reorganizaciju Vlade KS, bez prethodno provedene zakonske procedure, iz nove su skupštinske većine pravdali nastankom "štetne posljedice za društvene interese KS" ukoliko se to ne dogodi na sjednici zakazanoj za 17. decembar. Na konkretne upite o načinu na koji bi neusvajanje tog zakona rezultiralo "štetnim posljedicama za društvene interese KS", zastupnik Elmedin Konaković, koji je istupao u ime predlagača, nije mogao ponuditi smislen odgovor.

VEZANI TEKST - Konaković u neugodnoj situaciji: Nema odgovora na pitanja zastupnika SDA, evo kako se izvlačio

"Društveni interesi KS" u konkretnom su slučaju podređeni partikularnim interesima stranaka, stranačkih frakcija i samostalnih zastupnika, koji u više od dva mjeseca nisu uspjeli postići dogovor o raspodjeli pozicija, a naročito o kadrovima koji bi preuzeli te pozicije, pa tako javnost svjedoči unutarstranačkim previranjima u SDP-u zbog izbora kandidata za novog ministra zdravstva.

Dok se jedan dio stranke zalaže da novi ministar zdravstva bude Haris Vranić, drugi insistira da to bude Almira Hadžović Džuvo, a nesrazmjer broja pozicija i apetita stranaka, stranačkih frakcija i ostalih fragmenata nove većine rezultirao je stvarnim štetnim posljedicama za društvene interese KS.

Sličan je problem i sa imenovanjem novog ministra finansija, s obzirom na to da se u SDP-u lome koplja između dva imena i dvije stranačke frakcije. Jedni su za Davora Čičića, što je prijedlog stranačkog rukovodstva, a drugi za Tomislava Martinovića.

Još aktuelna Vlada KS već mjesec radi u tehničkom mandatu, a problemi u raspodjeli pozicija usporili su imenovanje novog saziva, a samim tim i zadovoljavanje potreba građana KS u punom kapacitetu izvršne vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.