open-navfaktor-logo
search
Igre bez granica
Mandat Vijeću istekao prije dvije godine: Za koga se štima konkurs za izbor direktora RAK-a!?
Bosna i Hercegovina po mnogo čemu jedinstvena je država, a posebno po brojnim apsurdima koji proizilaze iz nedorečenog zakonodavstva. Tako smo jedna od rijetkih država u kojoj imenovani funkcioneri, kojima je istekao mandat, mogu nastaviti svoj radni angažman bez valjanog zakonskog osnova
11.12.2019. u 07:50
get url
text

Bosna i Hercegovina po mnogo čemu jedinstvena je država, a posebno po brojnim apsurdima koji proizilaze iz nedorečenog zakonodavstva. Tako smo jedna od rijetkih država u kojoj imenovani funkcioneri, kojima je istekao mandat, mogu nastaviti svoj radni angažman bez valjanog zakonskog osnova.

Najsvježiji primjer je javni konkurs za imenovanje novog generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Vijeće RAK-a raspisalo je 20. novembra javni konkurs za izbor generalnog direktora, na mandat od četiri godine. U konkursu su detaljno navedeni uvjeti koje kandidati moraju ispunjavati. Konkurs ostaje  otvoren 30 dana. Generalnog direktora bira Vijeće Agencije, a potvrđuje Vijeće ministara BiH.

I ne bi tu bilo ničeg čudnog, da članovima Vijeća Agencije (Plamenko Čustović, prof.dr. Zoran Tomić, Miloš Šolaja, Ljubo Božović, Faruk Borić i Nino Ćorić) mandat nije istekao još prije dvije godine!  

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici održanoj 5. novembra 2013. godine i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici održanoj 16. decembra 2013. godine, posljednji put su imenovali na prijedlog Vijeća ministara BiH članove Vijeća RAK-a i to na mandatni period od četiri godine.  

U julu 2018. godine Vijeće ministara BiH izjasnilo se da je za kašnjenje u proveđenju procedure imenovanja novog Vijeća RAK-a, krivac Federalno ministarstvo prometa i komunikacija koje nije dostavilo prijedlog, tako da Ministarstvo prometa i komunikacija BiH ne može pripremiti i dostaviti Vijeću ministara BiH Nacrt odluke o imenovanju ad hoc komisije.

Zakon o komunikacijama BiH od 2003. godine do danas mijenjao se tri puta. Međutim, nikada nisu precizirani rokovi i način izbora i imenovanja članova Vijeća RAK-a. Vijeće ministara BiH je 2012. godine iniciralo i utvrdilo Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o komunikacijama. Cilj je bio da se otklone zakonske nedorečenosti u pogledu imenovanja članova Vijeća RAK-a. Tim izmjenama Zakona propisano je da Vijeće ima sedam članova, da ih na prijedlog Vijeća ministara imenuje Parlamentarna skupština BiH na mandat od četiri godine, sa mogućnošću još jednog ponovnog imenovanja.

Aktuelnog generalnog direktora RAK-a Predraga Kovača (SDS) Vijeće ministara BiH imenovalo je 26. aprila 2016. godine, nakon što je na toj funkciji jedno vrijeme bio vršilac dužnosti.

Prema informacijama Faktora, Kovač se nada novom četverogodišnjem mandatu.

Međutim, kako politička opcija iz koje dolazi neće biti u novoj državnoj vlasti, i pored brojnih političkih pritisaka, nezvanično saznajemo da kandidat SDS-a neće biti imenovan, već da će to biti neko iz SNSD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.