open-navfaktor-logo
search
Dogovorena koalicija
Mandate u Skupštini BPK Goražde osvojili zastupnici 13 stranaka
Preliminarni rezultati Općih izbora u BiH koje je utvrdila Centralna izborna komisija (CIK) BiH potvrdili su da je mandate u Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde osvojilo 13 političkih subjekata.
24.10.2022. u 13:56
get url
text

Najviše mandata osvojila je SDA koju će predstavljati pet zastupnika - Aida Obuća, Kenan Kanlić, Nedim Kurtović, Eniz Halilović i Ramiz Ridžal.

Tri mandata dobili su Narod i Pravda (NiP) odnosno zastupnici Nezim Alagić, Amar Imamović i Edita Velić, a isto toliko mandata osvojila je i stranka Novi početak koju će predstavljati Emir Hubjer, Senad Hubjer i Branka Cvijetić.

Po dva mandata osvojili su SDP (Edin Mujković i Amir Sijerčić), Stranka za BiH (Damir Žuga i Amel Begović), NES (Muhamed Ramović i Aldin Šalaka) te Nova politička inicijativa (Rasim Mujagić i Haris Salković).

Po jedan mandat u Skupštini dobili su Nezavisna Građanska lista (Esad Kanlić), BH Demokrati (Džebrail Bajramović), Demokratska fronta (Aida Sirbubalo), Liberalna stranka (Daliborka Milović), SBB (Muradif Kanlić) i Bosanska narodna stranka (BNS) Berina Fejzić.

Sastav Skupštine BPK Goražde čini ukupno 25 zastupnika.

Inače, BPK Goražde prvi je kanton u kojem je nakon oktobarskih izbora dogovorena i koalicija o budućoj vlasti, a potpisan je i koalicioni sporazum o formiranju parlamentarne većine u Skupštini BPK Goražde za mandatni period 2022.-2026  koju će činiti Narod i pravda, Novi početak, SDP, Stranka za BiH, Nova politička inicijativa, BH demokrati, Nezavisna građanska lista i SBB.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.