open-navfaktor-logo
search
Turković o Sputnik V
Mandić i Gudeljević obaviješteni u januaru, ne koristite pandemiju za jeftine političke obračune
Ministarstvo vanjskih poslova BiH, danas je reagiralo povodom "medijskih tvrdnji i izjava pojedinih zvaničnika u vezi sa informacijama o ponudi ruske vakcine protiv koronavirusa", istaknuvši da je ono "aktivno i blagovremeno reagiralo na zahtjeve svih institucija te informacije prikupljalo i proslijeđivalo nadležnim državnim i entitetskim ministarstvima odmah po njihovom primitku".
18.03.2021. u 18:58
get url
text

- Kada je u pitanju Ruska Federacija, MVP-u BiH se 22.01.2021. godine pismom obratilo Federalno ministarstvo zdravlja, kojim su se tražile karakteristike vakcine Sputnik V i Sinopharm, kao i sve ostale korisne informacije, te mogućnosti nabavke. MVP BiH je na osnovu toga uputilo notu Ambasadi Rusije u BiH.

- 28.01.2021. godine Ambasada BiH iz Moskve je uputila pismo sa osnovnim informacijama o ruskoj vakcini Sputnik V uz adekvatne priloge. Istog dana, Ambasada Ruske Federacije u BiH uputila je notu kao odgovor na upit MVP BiH u vezi sa namjerom bh. strane da nabavi rusku vakcinu Sputnik V, informirajući nas da je za navedenu proceduru nadležan Ruski fond direktnih investicija, te se preporučuje direktan kontakt sa pomenutim fondom.

- Istog dana, dakle 28.01.2021. MVP BiH je proslijedilo prvu informaciju Federalnom ministarstvu zdravlja, a dan kasnije MVP obavještava isto Ministarstvo zdravstva o primljenoj noti ruske strane u vezi sa potrebom direktnog kontakta sa Ruskim fondom.

- Također, sve ove informacije su odmah proslijeđene i Ministarstvu civilnih poslova BiH, odnosno ministrici Ankici Gudeljević.

Dakle, Ministarstvo vanjskih poslova, ministrica Bisera Turković i njeni saradnici, svoje obaveze su izvršavali na vrijeme, a za nabavku vakcina i odluke o nabavkama, upite i odgovornost treba adresirati institucijama u čijim nadležnostima je ova oblast. Apsolutno odbacujemo sve neosnovane i neutemeljene optužbe. Jasno je da su građani naše zemlje s pravom nezadovoljni, posebno imajući u vidu sve veći broj zaraženih i smrtnih slučajeva, ali je važno je da odgovornost konačno počnu preuzimati oni čija je ovo isključiva nadležnost, te da politički akteri ne koriste pandemiju za jeftine političke obračune - navodi se u saopćenju MVP-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.