open-navfaktor-logo
search
Udruženje Eko akcija
Mandić izdao dozvole: Kompanija u vlasništvu članice NS gradi benzinsku pumpu na Koševu
Udruženje Eko akcija poručuje kako je umjesto "pospremanja", što je bio predizborni slogan Naše stranke, krenula izgradnja benzinske pumpe uz pomoć "Dobrih komšija" u sarajevskom naselju Koševo, u zoni sporta i rekreacije. 
20.04.2023. u 15:07
get url
text

- Načelnik Centra Srđan Mandić, nije ni pokušao pospremiti Regulacioni plan "Zetra - zona sporta i rekreacije", u koji je za vrijeme mandata njegovog prethodnika Nedžad Ajnadžića nezakonito ubačena benzinska pumpa u vlasništvu kompanije članice Glavnog odbora Naše stranke, nego je ovoj kompaniji općina Centar izdala sve potrebne dozvole i gradnja je otpočela, "sve po zakonu".

Pumpa će se graditi usred stambenog naselja, na udaljenosti od svega 30 metara od stambene zgrade, 60 metara od fakulteta, 150 metara od dječijeg vrtića.
Zašto benzinskim pumpama nije mjesto u naseljenim mjestima Bosne i Hercegovine?

Benzin je složena mješavina lako isparivih organskih spojeva (VOC) koji lako isparavaju praveći niz problema u našem okolišu. To uključuje i emisije izuzetno toksičnog benzena, dokazanog kancerogena, u vanjskom zraku koji kao i drugi vidovi zagađenja doprinosi povećanju rizika od dječje leukemije i fotokemijsko stvaranje ozona.

Da život u susjedstvu benzinske pumpe ili auto-servisa može povlačiti za sobom povećan rizik od leukemije u djetinjstvu, pokazala je i francuska studija iz 2004. godine: djeca koja žive pored benzinske pumpe imaju četiri puta veću vjerojatnoću da će razviti akutnu leukemiju od druge djece u istom području - upozoravaju iz ovog udruženja. 

Poručuju i da u Bosni i Hercegovini nije ništa primijenjeno iz direktiva Evropske unije, vezano za ovaj problem. 

- Zakon nalaže samo obavezu mjerenja koncentracije benzena u zraku, ali se ni to ne radi. Benzinske pumpe i dalje, uz blagoslov vlasti, bez potrebne okolišne regulative, kontrole i zapreka, i dalje niču po našim gradovima, u neposrednoj blizini kuća, zgrada i javnih ustanova, potencijalno uzrokujući niz vrlo ozbiljnih zdravstvenih problema okolnom stanovništvu, a pogotovo djeci - zaključuju iz Udruženja Eko akcija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.