open-navfaktor-logo
search
Redovni press
Mandić upozorio: Ne opuštajte se, može se desiti da ponovo imamo veći broj oboljelih
Održana je redovna press konferencija na kojoj se predstavnici federalnih institucija obraćaju povodom stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa na području FBiH.
28.04.2020. u 12:02
get url
text

Javnosti su se danas obratili federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić i član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Ministar Mandić je upozorio građane Federacije BiH da ublažavanje mjera, te nove mjere ublažavanja koje će dalje se provoditi nikako ne shvate kao da je pandemija koronavirusa prestala.

- Pridražavajte se i dalje mjera socijalna distanca, nošenje maske i rukavica, ne skupljajte se u većem broju. Može nam se desiti da imamo ponovo veći broj oboljelih i da zdravstveni sistem ne mogne odgovoriti tome. Mjere jesu ublažene, ali nemojte to shvatiti kao apsolutnu slobodu i ne okupljajte se za majske praznike – upozorio je Mandić.  

Pehar je iznio podatak da je u posljednja 24 sata u Federaciji BiH testirano 687 osoba, od čega je 18 pozitivno na COVID-19.

- Ukupno u FBiH testirano je 15.745 uzoraka, pozitivnih ukupno je 855 osoba. I dalje se virus nešto češće detektira kod žena 54 posto, muškarci 46 posto. Primjetno je da je nastavljen pozitivan trend koji traje već nekoliko dana – rekao je on.

I dalje najveći broj zaraženih je u HNK 242 osobe, ZDK 153, Sarajevski kanton 114, ZHK 84, TK 81, USK 80, Livanjski kanton 41, SBK 39, BPK 21 i u Posavskom kantonu tri.

- Od trenutno aktivnih pacijenata 45 ih se nalazi na bolničkom liječenju, šest je na respiratoru. Do danas prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH ozdravila su 302 pacijenta, u posljednja 24 sata 24. Do danas su preminule 33 osobe. Dvije trećine zaraženih su u dobnoj skupini više od 65 godina – naveo je Pehar.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.