open-navfaktor-logo
search
Pozvao na procjenu
Mandićeva "strukovna bruka": Građani poručili načelniku da se zamisli malo i kako je spašen "ofiraže"
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dala je negativno mišljenje o projektu Općine Centar o uređenju "trga" ispred zgrade preduzeća Sarajevo-šume. No, kako se čini, ni mišljenje građana ne razlikuje se mnogo od mišljenja struke.
01.07.2022. u 11:06
get url
text
Srđan Mandić

Burne reakcije uslijedile su od predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića koji je optužio SDA da je glavni grad BiH isporučila u ruke SNSD-a i HDZ-a.

Zatim je uslijedila i reakcija načelnika Oćine Centar Srđana Mandića.

VEZANI TEKST - Kapidžić pojasnio Konakoviću zbog čega nije prošla rekonstrukcija trga: Kao djeca kad se igraju arhitekture

- Jučer smo od Državne komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kojom trenutno, nakon g. Faruka Kapidžića, sada predsjedava njegova kolegica, gđa Anđelina Gašanović, dobili zaključak da "predložene intervencije nisu u skladu sa Odlukom". Nadalje nas informišu da su intervencije "neiskrene", "tehnički neprovodive", a neke "pretjerane" – piše Mandić.

On je uz komentar podijelio slike prijedloga odbijenog rješenja i napisao:

- Ovo je zapravo dokaz zašto je donesena odluka o "Zaštiti historijskog urbanog krajolika", a koja je usmjerena direktno protiv naših napora da unaprijedimo i podignemo kvalitet života naših sugrađana. Procijenite sami. A mi ćemo se nastaviti boriti sa hobotnicom koja, od silne ljubomore i pakosti, ne želi dobrobit građankama i građanima. Idemo dalje.

Načelnik Mandić zatim je naveo kako se pita da li gđa Anđelina uopće zna gdje se nalazi trg ili joj informacije šalje kolega Kapidžić.

 

Naravno, građani i jesu procijenili, no samo ne onako kako je očekivao Mandić.

Tako su građani i građanke, između ostalog, ocijenili ilustraciju ovog prijedloga kao "strukovnu bruku", krajnje neozbiljnu, da je sjedenje na ovom "trgu" ravno samoubistvu te mu preporučili da umjesto što se ljuti, malo zamisli.

- I ovo niti je velika promjena niti izgleda lijepo, pri tom ilustracija krajnje neozbiljno urađena čak ni broj prozora na zgradi nije jednak kao na stvarnoj slici, a da ne pričamo o prostoru koji na ilustraciji djeluje tri puta veće nego što u biti jeste. Nešto bi trebalo uraditi, ali i ovaj prijedlog nije ništa spektakularno niti korisno, jedno otrcano drvce na sredini ne čini eko svijet ni svijest – jedan je od komentara.

- S obzirom na broj automobila koji prolaze ovom raskrsnicom sjediti na ovom "trgu" kao što je prikazano na ilustraciji je ravno samoubistvu. Posadite još drveća u centru grada – navodi se u jednom od komentara.

- Ilustracija level obdanište. I očekujete da ovako nešto bude usvojeno? Pa spasili su vas sve ofiraže. Ovo bi vam bilo haman u rangu otvaranja trotoara kod Predsjedništva – jedan je od komentara.

- Gospodine načelniče, ja se ne bih ljutio, no bih se malo zamislio, premda Vama urbanizam i ambijentalno uređenje nije struka, naime ovaj skver je zapravo reper tri različita objekta koja bi zasigurno trebalo u cjelini "dotjerati". Također imate u neposrednoj blizini zgradu Crvenog krsta. Mislim da bi to trebalo biti sve obuhvaćeno jer je ova raskrsnica i okolne zgrade jedan važan reper u gradu i jedna od "ulaznih kapija". Šminka jednog malog trotoara je nedovoljno, prikazan je kao neko okupljalište, premda je oduvijek bio pločnik za prolaz u druge djelove grada – kaže jedan građanin i dodaje:

-  Mislim da g. Faruk Kapidžić nikad sebi ne bi dopustio da daje "instrukcije" kolegama, premda se nas dvojica uopće ne slažemo u političkom smislu. G. Načelniče, zbog velike važnosti ovoga gradskog repera, bilo bi dobro da rapišete neki konkurs ili tako nešto jer je ovo naprosto "strukovna bruka". Kada se angažuju stručni ljudi, dobijete bravurozan projekat u velikom parku, ovako, ovo je neozbiljno. Izvinjavam se što sam komentarisao, ali savjest struke mi ne dozvoljava da ostanem nijem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.