open-navfaktor-logo
search
Zakon o javnim nabavkama
Mandra: BiH ide ka kandidatskom statusu, uz popravljanje grešaka Bećirovića i SDP-a
Dom naroda PSBiH usvojio je danas Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
29.08.2022. u 19:08
get url
text

Prethodno su oba doma PSBiH usvojila Izvještaj Zajedničke komisije oba doma PSBiH o postizanju identičnog teksta ovog Zakona.

- Pozdravljamo usvajanje Zakona o javnim nabavkama, što predstavlja korak ka kandidatskom statusu za Bosnu i Hercegovinu, kako je defnisano od Evropske komisije - izjavio je zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nermin Mandra.

Kako je saopćeno, u svjetlu zaključaka Evropskog vijeća, kojim je otvoren put za kandidatski status Bosne i Hercegovine, usvajanje ovog zakona predstavlja značajan korak na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

- Također, vrijedi podsjetiti da je Bosna i Hercegovina imala Zakon o javnim nabavkama, kao i Zakon o sprečavanju sukoba interesa, koji su bili usklađeni sa zahtjevima Evropske komisije, ali je koalicija SDP-SNSD-HDZ, u mandatnom periodu 2010-2014, uz protivljenje Evropske komisije i SDA, izmijenila njihov sadržaj u pogrešnom smjeru i nanijela štetu evropskom putu BiH.

Javnost u BiH već godinama čeka da SDP i Denis Bećirović, kao tadašnji predsjedavajući Zastupničkog doma PS BiH, preuzmu odgovornost za činjenicu da se napredak BiH ka kandidatskom statusu sveo na popravljanje njihovih katastrofalnih grešaka - kazao je Mandra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.